2011. április 18., hétfő

Szalagos??? fánk

Szalagos fánknak indult, de csak némelyikre jutott! A fánk az amiből sosem elég, vagyis nem lehet eleget késziteni. Most megprobáltam kézzel összedolgozni, de nem sok sikerrel, csak szerettem volna érezni a tészta anyagát, mert ha robot géppel csinálom, nem érzem a minőséget. Sajnos az izületeim nem engednek a dagasztásnak. De........megprobáltam. 60 kg lisztet összekevertem a 3dkg élesztőt felfuttattam 1 dl tejjel, 2 mokkacukorral, és 1 evőkanál liszttel. Letakarva, meleg helyen kétszeresére kelesztettem. Lisztezett deszkára boritottam, és nem sodrofával, hanem kézzel huzkodtam, nyujtottam. Nagyobb szaggatóval kiszaggattam. Letakarva még jó fél órát kelesztettem. Nem szabad hogy tul keljen. Valószinü, hogy ezért sem lett szép szalagos a fánkom. Közepesen forró bő olajban sütöttem ki. Mindig a fánk felső része kerüljön sütéskor az olajba. Én nem fedem le. Nagyon finom lett, most nem ettük sárgabarack lekvárral, csak igy porcukorral. Jó étvágyat!!
Posted by Picasa

Londoni szelet

Egyik kedvenc süteményem, elrontani sem lehet. 32 dkg liszthez 1/2 csomag sütőport l cs vaniliás cukrot adunk, 20 dkg vajat, 9 dkg porcukorral 4 tojás sárgájával elkeverünk. Hozzágyurjuk a lisztet. Tepsibe helyezzük.Tetejére barackizt kenünk. Majd 20 dkg darált dióból, 32 dkg porcukorral 4 tojás felvert habjával reszelt citromhéjjal masszát készitünk és az izes tésztára kenjük.Közepes, előmelegitett sütöben sütjük. Porcukor nem kell a tetejér, igy is nagyon édes. Ezt a receptet még 30 évvel ezelőtt egy kedves kolléganőmtől kaptam. Jó sütést kivánok!!! Kb. 25x32 tepsi kell a tésztához.
Posted by Picasa

Pizza az unokáimnak ahogyan szeretik

Ez a pizza ugy készült,hogy az unokáim is szivesen megegyék, ezért egy kicsit kolduldus pizzának hivjuk. Hozzávalók: 50 dkg sima liszt, l cs 7 gr-os száritott élesztő, mindenki izélése szerint só, száritott füszerek, oregano,bazsalikom,kakukkfű,borsikafű. Annyi langyos viz kb. 2 dl, de nem egyszerre öntöm bele, hanem adagonként, mert lehet, hogy több v. kevesebb kell. Fél deci olaj. A hozzávalókat jól összedolgozom, amikor már szép sima fényes, akkor letakarom, kb. 1/2 v. 3/4 órát hagyom kelni. Nem teszem meleg helyre, de hidegre sem. Amikor megkelt, ketté veszem, és kihuzogatom 2 db tepsibe. Megkenem olajjal. A mártás, ha nem készitek személyesen paradicsomléből, akkor ketchapot kenek a tetejére, ha van otthon sajtkrém akkor azt nyomogatok csipetnyi falatokban a ketchap tetejére, trapista sajtot reszelek a rá, de ezt bőven teszem. Előmelegitett sütőben l90 fokon addig sütöm, mig piros lesz a teteje. Ha egy kicsit ropogos, ugy szeretjük. Saját készitésü paradicsom szószóm: 7 dl paradicsomitalt főzőedénybe töltöm, egy teáskanál vegetát, 2 gerezd fokhagymát, fél vöröshagymát, 1 db babérlevelet, száritott bazsalimokot, borsikafüvet, oreganot teszek bele, persze izlés szerint. Igen, még annyi cukrot, hogy kellemes édeskés ize legyen. Sürüre megfőzöm, átturmixolom, a babérlevelet előtte kiveszem. Ha nagyon erős a paradicsomiz, akkor kevés vizzel szoktam higitani,főzés közben. Mi igy szeretjük. Nem is marad belőle rövid időn belül semmi. Jó étvágyat!
Posted by Picasa

tojással töltött fasirt

Ez a tojással készült fasirt, egyszerü, de nagyon finom. 1 kg darált húsból, vegetával, petrussal, borssal, borsikafüvel,3 szelet enyhén áztatott kenyérrel és 3 egész tojással összedolgoztam. Zsirozott tepsiben formára igazitva, a közepét szét nyitva a tenyér alsó részével és 5 db főtt tojást helyeztem el, majd a húst ráegyengettem a tetejére. Felforrositott zsiradékkal leöntöttem, majd vizet alátéve /másfél deci/ alufoliával letakarva, lassu tüznél megsütöttem. Köretnek rizs készült, de a fénykép nem sikerült, és a gép ugy döntött, hogy a nyers masszát tette alulra, igy a sült került először képbe.A szeletelésről sem sikerült képet feltölteni. De ettől függetlenül nagyon finom lett. A tojástól nagyon mutatos látványra./ami persze itt nem sikerült/ .Bocs!!!!Köszönöm, ha mégis meglátogatjátok!!



Posted by Picasa

Almáspite kávéval

Az almáspite az unokáim kedvence, ezért ez a süti rendszeresen készül. Először az almát készitem el: én kb. 2 kg almát meghámozok, magjától megszabaditom, lereszelem, izlés szerint cukorral összekeverem, párolom. Izlés szerint fahéjat keverek bele. Amig az alma hül elké- tem a tésztát. Fahéj izlés szerint. A tészta hozzávalói: 40-45 dkg sima liszt, fél csomag sütőpor,20-25 dkg margarin,v.zsir. 15 dkg porcukor, 1 cs. vaniliás cukor, só, annyi tejföl, v. tej, hogy ru- galmas tésztát kapjunk. Gyorsan összedolgozzuk, ketté vesszük, az egyiket kinyujtjuk,tepsibe helyezzük, rákenjük a kihült tölteléket, kinyujtjuk a másik lapot is, rátesszük a töltelék tetejére. Egy evőkanál tejfölt kikeverünk 1 cs vaniliás cukorral, és a tészta tetejére kenjük. Villával megszurkáljuk és 170 fokos előmelegitett sütőben megsütjük. Porcukorral meg- hintve tálaljuk. Ez a recept Horváth Ilona receptkönyvében találtam, és ez a tészta, többféle süteményhez alkalmazható. A képen látható másik tálban, apró kifliket készitettem, darált dió és lekvár keveréke a töltelék. Csak ez a pár darab maradt belöle, mert már a többit elfogyasztottuk. Nálunk nem sokáig marad a süteményekből. Kellemes sütést!!
Posted by Picasa

kolbászos pogácsa

A kolbászos pogácsa receptje saját ötlet alapján készült. Körülbelülre kell irnom a hozzávalókat, mert nem méricskéztem, hanem mit találtam hozzávalókat. Először is megfőztem héjában 2 db nagyobb burgonyát, hámoztam, áttörtem. 3 dl tejfölben 2,5 dkg élesztőt belekevertem egy mokkáskanál cukorral. Nem baj, ha hideg a tejföl.Kb. 70 dkg lisztet, de lehet, hogy valamivel kevesebb volt, izlés szerint sóztam, beletettem a kihült összetört burgonyát, 20-25 dkg házi sertés zsirt használtam, de lehet margarinnal is, volt maradék sima joghurtom, kb. egy kis pohárka, maradék krémsajt /rud alaku, v. maradék tégelyes sajtkrém, ha van kevés túro, pl. maradék, én ezeket mind bele tettem a liszthez, végül a tejfölös élesztőt, és jól összedolgoztam. Nem szabad, hogy lágy legyen a tészta, mert akkor nem marad szép kerek a pogácsa. Ha kell akkor még lisztet, reszelt sajtot, tehetünk hozzá. /csak maradék, én abból csináltam/ igy nem vész kárba semmi. Kinyujtom, és megkenem kolbásszal, amiről lehuzom a héját és villával összetöröm, és rekenem a tészta tetejére. Ez lehet bármilyen felvágott, nekem van házi kolbászom, még a tavalyi diszóvágásból, mivel nem eszem a füstölt húst, de igy ízesitő anyagnak nagyon megfelelő, igy használom fel. Ha rákentem a kolbászt, háromszor hajtogatom. A harmadik hajtogatás után kinyujtom 2 ujjnyi vastagra, tetejét bekockázom, megkenem tojással, megszórom reszelt sajttal, de lehet köménnyel,szezámmaggal stb. Közepes szaggatóval kiszaggatom és zsirozott tepsire téve, 18O fokon, előmelegitett sü- töben szép pirosra sütöm. Tovább tartott a leirás, mint az elkészitése. Nem bonyolult, csak egy kicsit részleteztem. Ebből az adagból két és fél tepsi lett. Jó étvágyat és sok sikert!!! Családom kedvenc pogácsája, nem lehet megunni!!!!!!!!
Posted by Picasa