2013. december 31., kedd

B.Ú.É.K. minden kedves blogtársamnak és olvasómnak!:)) 2014.


                                                                             2014



2013. december 9., hétfő

Korhelylevesem :))

A korhelylevesemet mindig akkor készítem,ha megkívánom.
 Egy kis monológ arról, hogy miért nem élénk piros a leves színe.

 A fényképezőgépem nem tud eredeti képet készíteni, csak nagyon halvány színtelent, mivel a jó kis mobilomat elhagytam és  jutalom felajánlása ellenére sem  adták vissza, így a képek nem tudják visszaadni az eredeti jó kis pirospaprika szint. A szerkesztőben pedig olyan természetellenes szint ad, hogy nem alkalmazom. Azért néz ki ilyen sápkórosan a levesem. Pedig  guszta  piros színe van, a szuper jó kis házi paprikától. 

Egy kg káposztából, egy pár virsliből, egy pár csípős debreceniből és 15-20 dkg gombából készült.

Pörkölt alapot készítek, és az enyhén kimosott káposztát kicsit felaprítom, hogy ne legyen olyan hosszú szálkás. Ráteszem az alapra, felengedem annyi vízzel amennyi szükséges és egy órán át főzöm 5-6 gerezd fokhagymával amit felszeletelve adok hozzá, babérlevéllel, egész borssal, csípős csöves zöldpaprikával, egy kisebb paradicsommal, csípős gulyáskrémmel. 

Közben felszeletelem a virslit és a debrecenit amit előtte mindig megmosok, és a debreceni héját lehúzom.  De lehet jó kis házikolbásszal, füstölt hússal, kinek mi található otthon, vagy éppen mit szeret jobban. 
A megtisztított gombát nagyobb darabokra vágom. 

Amikor már majdnem  puha a káposzta - ez lehet másfél óra is - 
 hozzáadom a kolbászt és a gombát. 20 percig főzöm, majd a végén a virslit, mert annak nem kell nagy főzés csak annyi rottyantás, hogy biztos legyen az eltarthatósága. A lényege, hogy - szerintem - legyen csípős és  bőségesen leve.  Nem szeretem ha megáll benne a kanál. A fiúk erről másképpen vélekednek. 
Én egy egész hétig tudom enni.  Csak akkor szoktam kimosni, ha nagyon savanyú, különben csak a felét, a másik felét meghagyom, hogy benne maradjon a jó kis savanyú káposzta íze. 

                                                                       Jó Étvágyat!!! :))

2013. december 8., vasárnap

Eperlekvárom mirelit eperből:)


Finom kis eperlekvárom nem friss tavaszi eperből készült, hanem a nyár végén fagyasztottból.  840 g-os fagyasztott eperből készítettem kb. 25 dkg befőzőcukorral és 1 citrom levével. Két kis üveg lett, és egy  fél üveg, amit kihűlés után frissen egy kis kenyérrel megettünk.  Ami persze 2 szelet kenyeret is kitett,amit vajjal megkentem és jó sok lekvárt kanalaztam a tetejükre. :)) 
És ez az eperlekvár került ma felbontásra  az unokáimnak a  palacsintájába a mai napon.  Természetesen nutellás palacsinta is volt, az a kedvencük. Képek nem készültek, mert nem jutott eszembe.:))

2013. december 4., szerda

Túrós pite


A túrós sütemények az egyik kedvenc sütink, bármilyen formában jöhet, és remélem nem unalmas, hogy pite formájában készül mindig - majdnem mindig - :)

Ez a süti "Túrós desszertek" sütifüzetből való, csak én nem tettem rá citrommázat.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg cukor 
1 kanál tejföl
2 tojássárgája
1 késhegynyi sütőpor
csipet só

Töltelék:

1 kg friss tehéntúró
20 dkg cukor (én kristálycukrot használtam)
3 egész tojás
5 dkg vaj
10 dkg mazsola (aszalt sárgabarackot kockáztam a töltelékbe)
1-2 kanál dara (nekem kellett még + 2 kanál darát hozzátennem)
1/2 citromhéj (egész citrom héját használtam, ugyanis kaptam kezeletlen citromot)

Ha esetlen valaki citrommázzal akarja készíteni:

30 dkg cukor
1/4 citrom leve
2 dkg vaj

Én előbb a tölteléket készítettem el a tojásfehérje kivételével, hogy a dara egy kicsit tudjon duzzadni benne. Ha elkészültem a tésztával, a felvert tojásfehérjét is a túróhoz kevertem.


A tésztához való anyagokból linzertésztát készítünk, 2 részre osztjuk,  vékonyra kinyújtjuk. Az alsó lapot valamivel nagyobbra nyújtjuk, hogy a tepsi oldalát is kibélelhessük. A tésztát darával megszórjuk és rásimítjuk a tölteléket, majd ráfektetjük a másik kinyújtott lapot.Tetejét villával megszurkáljuk. Előmelegített 160 fokos sütőben kb.35-40 perc. Világosra sütjük. Kb. 25x34 cm tepsi.
Egy kiadós leves után, nagyon jól jön egy túrós süti.:))


2013. december 2., hétfő

Csokis pöffetegem - az első - :))

 Végre elkészítettem az első csokis pöffetegemet.  Persze ez még nem az igazi, mert nem volt itthon 70 %-os csokoládém. De találtam 2-x5 dkg-os Boci étcsokit, amiről kiderült, hogy csak 54 %-os. A másik étcsokim csak 50 %-os volt. Ez nem is volna baj, de hiányzott a sütiből az a keserű aroma íz, amit egy jó fekete étcsoki tud adni. Nem jutott eszembe, hogy holland kakaót keverjek hozzá.  37 db lett abból a mennyiségből amit  Gabriella blogjában talált csokis pöffeteg recept alapján készítettem. 

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj, 20 dkg kristálycukor, 2 egész tojás, 20 dkg Boci étcsoki, fél kk.fahéj, 2 ek tej, 1 cs vaníliás cukor, 1/2 cs sütőpor, 25 dkg finom liszt.

+ a hempergetéshez porcukor

Én a vajat gőz felett az apróra vágott csokival megolvasztottam. Amíg olvadt kimértem a lisztet a sütőporral, előkészítettem a fahéjat a tejet  a vaníliás cukrot,   a kristálycukrot és a megmosott tojásokat. 
Mikor a csoki is felolvadt, hagytam hűlni, utána robotgéppel a liszt kivételével belekevertem mindent, jó alaposan kidolgoztam. Majd hozzáadtam a lisztet. Mikor összeállt, folpackba csomagoltam és egész éjszakára másnap délig a hűtőben pihent. 


Másnap  vagyis ma a hűtőből kivéve egyforma darabokra felszeleteltem és gombócokat formázva jó vastagon meghempergettem a porcukorban. 

Sütőpapíros tepsibe egymástól kissé távol tettem, mert sütés közben terjeszkednek.  170 fokra előmelegített sütőben  - légkeverés - 12 percig sütöttem. De legközelebb ha készítek elég lesz a 10 perc. Tényleg nem szabad tovább sütni!  Finom jó kis vendégváró sütemény is! :))

2013. Adventi koszorúm :))


Mindenkinek boldog-izgalmas karácsonyi készülődést kívánok!!!! :))