2014. április 18., péntek

Húsvéti köszöntő:))

Eljött a Szép húsvét reggele,
Feltámadásunk Édes ünnepe.
Ünneplő ruhákba öltöztek a FÁK,
Pattognak a rügyek, s virít a virág.
A harang zúgása hirdet ünnepet,
EGY kismadár dalol a zöld rétek felett.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket! 





Meggyes papucs és egy kis ráadás epres Pavlova - mint mindig - :-)


A meggyes papucsot már harmadszorra készítem, nem rég fedeztem fel és egy olyan finom sütemény, hogy négy gáztepsi adag pillanatok alatt elfogyott. Péntek este sütöttem, és szombaton estére már nem volt belőle semmi. Nem túlzok!!!  De persze nem csak ők ették, hanem a nagyanyjuk is:-)) Ráadás a Pavlova, volt 7-8 tojás fehérjém, és nem volt lefagyasztva, és már másfél hetes volt, a hűtő alsó polcán,  de olyan masszív kocsonyás volt mint az első napon.  Taksonyi barátnőmtől származó házi neveltetésű tyúkoktól.



 A meggyes papucs hozzávalói: 30 dkg liszt, 12 dkg zsír, 2 db tojássárgája, 1,5 kk só, 150 ml tej, 2,5 dkg élesztő, 3 kk cukor, 1/2 doboz tejföl

A töltelékhez: 1 üveg magozott meggybefőtt, 1 tábla étcsokoládé, fahéj, porcukor + a szóráshoz is
Én dupla adagot készítettem. 

Az élesztőt langyos-cukros tejben felfuttattam. A hozzávalókkal összedolgoztam és 45 percig pihentettem, de elég 30-40 perc. A meggyet lecsepegtettem, félbe lehet vágni a szemeket, de én nem tettem, mert apró szemű meggyem volt. Az étcsokoládét apróra vagdaltam. Egy tálban összekevertem a fahéjat a porcukorral. A tésztát kinyújtottam vékonyra, kockákra vágtam, átlósan raktam egy sor meggyet, megszórtam a fahéjas porcukorral és arra tettem csokoládé darabokat. A két üresen maradt csücsköt egymásra hajtottam és 170 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatott papucsokat pirosra sütöttem kb. 25 perc. Kihűlés után megszórtam porcukorral.

  Ha elkezdi enni az ember, akkor 4-5-6 db-nál meg sem áll. Én meggy imádó vagyok, és minden süti amiben gyümölcs van, és bőven, annak én nem tudok ellenállni. 
Viktorka unokám amíg ette a süteményt- elmélyülten és nagyon komolyan azt kérdezte:
- hogy tudsz mama, ilyen finomakat sütni??  Te mindig olyant sütsz, amit mi nagyon szeretünk. -  Az biztos, hogy a gyerekeket  is a hasán keresztül lehet megfogni. Nem csak a férfiakra vonatkozik.  Sajnos ez nem vonatkozott a vasárnapi medvehagymás sajtkrémes karajra, sem a csak simán kirántott karajra. Ott már nem voltam olyan aranyos!!!  Mert azt kaptam - mama tudod, hogy nem szeretem a karajt, csak a csirke mellet -
 Hát így állunk, csalódást is tudok okozni!!!!  


A rengeteg tojásfehérjéből készült Pavlova egyenlőre rám maradt. 30 dkg kristálycukrot sütőben  100 fokon jó forrón tartottam, és úgy adagoltam a fehérje habhoz. A végén 2 ek kukoricakeményítőt és 1 citrom levét narancslével keverve adtam hozzá, amivel még 5 percig vertem a habot.  (természetesen nem én vertem a habot hanem a gép) 

Az utolsó cukoradagnál 150 fokra állítottam a sütőt. Sütőpapíros tepsire kanalaztam a habot ami 34x34 cm átmérőjű habcsók lett mire megsült.  Tehát, mikor betettem a habot levettem a hőfokot 120 fokra, egy órán keresztül ezen a hőfokon sütöttem, akkor letettem 50 fokra még félórára, utána lezártam a sütőajtaját résnyire kitámasztottam és reggelig hagytam a sütőben. Sajnos nem tudtam levenni a sütőpapírról, így papírostól került a tálcára, mivel nincsen ekkora tortatányérom.
3 dl tejszínt kemény habbá vertem egy tasak habfixálóval, és kiraktam megmosott, leszárogatott szeletelt eperrel.  A habból kimaradt egy jó adag, majd jó lesz egy másik sütemény töltelékbe.  Ez az egy olyan sütemény, amit soha nem fogok  megunni, hacsak nem kapok tőle "mérgezést" ami kizárt! Házi tojásból maradt tojásfehérjéből készült. :)

2014. április 5., szombat

Karácsonyi kakaós- és diós kalács SóVidéki Szoboszlai Ibolya nénitől

Bevezetésül csak annyit, hogy a YouTuben találtam rá a SóVidéki karácsonyi kalácsra. Olyan gusztán nézett ki, hogy gondoltam megpróbálom én is elkészíteni. Valamennyire sikerült, de sajnos nem lett külalakra olyan szép mint Ibolya nénié. Annyit változtattam rajta, hogy én kakaót tettem a vaníliás cukor helyett. Az egyik kalács fonott a másik dióval töltött simán feltekerve.  Nagyon könnyű és nagyon ízletes a tésztája.:-)) De különben sem vagyok egy nagy kalácskészítő! 
a diós kalács, kicsit elveszve a dió,  de mézzel fogyasztva jól illik egymáshoz
a kávé mellett a cukor csak díszlet, cukor nélkül iszom,  és amerikásan, v. németesen fogyasztva, sok vízzel 

Hozzávalók: 1 kg liszt átszitálva,4 ek kristálycukor, 5 dkg élesztő, 2 kk cukor, tej 3-4 dl, 1 
                        1 egész tojás, 1 citrom reszelt héja, 4 cs vaníliás cukor, 1 kk só, főtt krumpli 
                        - bár a felvétel nem mutatta, hogy beletették a 
                        krumplit,-  én nem tettem bele
                       ( az én tésztám 60 dkg réteslisztből és 40 dkg finom lisztből készült, mert nem
                        volt elég sima lisztem, és emiatt nem tettem bele tojást, a rétesliszt miatt)
                        10-15 dkg darált dió
                        
Az élesztőt felfuttatjuk langyon tejjel, 2 kk cukorral és annyi liszttel, hogy jó kovászt kapjunk. Kb. 10-15 perc.  A maradék meleg tejbe beletesszük a kristálycukrot, vaníliás cukrot, sót, A lisztbe bele reszeljük a citromhéját, ettől nagyon finom ízt kap. A kovászt, a többi tejjel együtt a liszthez adjuk és jól bedagasszuk, de közben, de nem az elején hozzáadjuk a jól felvert egész tojást. Ha már kezd hólyagosodni, akkor hozzáadunk egy kis olaja, vagy vajat. Én vajat tettem kb. 5 dkg.  A dagasztást a kenyérsütő gépem végezte.Letakarva kb. 1 órát kelesztjük.  

Ha lejárt az idő, ketté vesszük, az egyik felét három fele osztjuk, kézzel kihúzkodjuk (nem kell sodrófa) megkenjük olajjal, rászórunk egy kis vaníliás cukrot, és nescacaót kevés tejben elkevertem és azt kentem két tészta részre. Feltekerjük, megcsavargatjuk és összefonjuk. A tészta másik felébe darált diót cukorral összekeverünk, citromhéjat és vaníliás cukrot is teszünk bele. Kevés tejjel, hogy ne szóródjon ki a töltelék, összekeverjük. A kézzel széthúzkodott tésztára simítjuk a tölteléket és felcsavarjuk. Zsírozott tepsibe tesszük, tojással megkenjük és addig kelesztjük míg a forma tele nem lesz. 
150 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Kb. 45-50 perc, kicsivel lehet több. Alsó-felső sütés.  Sütőből kivéve azonnal lekenjük meleg tejjel, hogy szép fényt kapjon. 
Ibolya néni külön-külön  kenyérsütő formában sütötte
azért nem olyan sima a felülete, mert kézzel lett nyújtva és nem sodrófával, nekem így sikerült
kávé  diós- egy kakaós  kalács elfogyasztva

Mikor megsült a kalács és kiborítottam a tepsiből, az alja nem volt még jól megsülve, ezért vissza borítottam, és újra betettem egy alsó sütésre a kalácsot. Ezért szegény elvesztette szép magas formáját a fejre ejtés miatt. De a finomságán ez semmit nem változtat, ez csak egy külalak, ami legközelebb majd szebb lesz! :-)
                        
                          



2014. április 2., szerda

Rakott krumpli maradék kolbászokból


A maradék kolbászok felhasználásához jó ötlet a rakott krumpli.  Volt egy darabka üzleti parasztkolbász, egy darabka lecsó kolbász, és saját most megkezdett jó csípős házi kolbász.
  Barátnőmtől kapott házi tyúktojás és maradék már rügyező krumpli. 
A héjában megfőzött krumpli, főtt tojás, kolbászok szeletelve, rétegesen tejföllel lerakva, amibe egy kis pirospaprikát is kevertem, fólia alatt átsütve.