Nagyon régen nem voltam látogató még a saját blogomban sem. Igyekszem pótolni az elmaradásaimat, és persze én is megyek látogatni, és olvasni, mert biztosan sok mindenről lemaradtam.
Finom nyári süteménnyel kezdeném, ami elnyeri majd a tetszéseteket.
Ribizlis-szedres túrótorta
Hozzávalók: kb. 12 szelet; 20x20 cm-es magasfaslú tepsi, kibélelve sütőpapírral; a sütőt 170 fokra előmelegítjük
Tésztához: 3 tojás - 6 dkg cukor - 8 dkg liszt - fél dl olaj - fél citrom reszelt héja - 1/3 csomag sütőpor
Krémhez: 25-25 dkg túró és mascarpone - 10 dkg porcukor - fél citrom reszelt héja és leve
30 dkg ribizli vagy bármilyen bogyós gyümölcs és 1 csomag piros tortazselé
A tojások fehérjét a fele cukorral kemény habbá verjük. A sárgáját a cukor másik felével , a citromhéjjal és az olajjal kikeverjük, majd a fehérjehabba bele forgatjuk.
A sütőpapírral kibélelt tepsibe egyenletesen elsimítjuk a masszát, és 170 fokon aranybarnára sütjük. Kb. 25-35 perc. Teljesen kihűtjük. Nekem nem volt 20-20-as tepsim, csak nagyobb, ezért 24-es tortaformában sütöttem.
A krémhez a túrót a cukorral, citromlével, reszelt héjával kikeverjük - én tettem hozzá még egy csomag vaníliás cukrot. Mikor alaposan kikevertük a túrót, hozzáadjuk a mascarponét és egészen habos-krémes állagig keverjük.
A krémet a piskóta tetején elkenjük, majd a gyümölcsökkel beborítjuk.
A piros tortazselét a leírásnak megfelelően elkészítjük és kanállal, vagy ecsettel a süteményre-gyümölcsre kenjük. Hűtőben jól kihűtjük.
Én nem vártam meg, hogy teljesen megdermedjen, de már lehűlt, és muszáj volt torkoskodni belőle. Nagyon fincsi, de ma még finomabb, mert éjszaka jól megérett - a mai fogyasztásra - :)
Ez a recept Meglepetés újságból származik, de nem tudom mikori, mert csak a receptes lapot találtam, nyilván kiszedtem és csak ezt a finom receptet raktam el. :)