A krumplit ami kb. 2 kg, apró kockára vágva sós vízben megfőzni. Leszűrni, összetörni, sózni ha kell, és langyosra hűteni. / Amikor kihűl, ketté választani, mert a másik feléből a pogácsa készül. / Annyi lisztet keverünk hozzá, amennyit felvesz a krumpli, nem baj, ha egy kicsit ragad, úgyis lisztes kézzel gombócolunk. Csak úgy üresen apró gombócokat készítünk, forró lobogó sós vízben kifőzzük. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, még pár percig főzzük. Pirított zsemlemorzsában v. dióban stb. megforgatjuk. Én cukor nélkül szeretem fogyasztani.
A pogácsához a kihűlt krumplit összedolgozom 1 kocka Rámával, 1 dl tejfölben elkevert élesztővel ami 1 dkg, és annyi lisztet amennyit felvesz, hogy rugalmas maradjon.
Nyújtjuk, rácsozzuk, szaggatjuk, és kb. fél órát hagyjuk a kizsírozott tepsiben pihenni, és forró sütőben megsütni.
Ez akkor is jó, ha nem tudjuk, hogy mit főzzünk...... és miből????
Mindkettőt nagyon szeretem:) Most éppen nudlit ennék, de a gombócoddal is beérném. A pogi is nagyon finom tud lenni, hiába a krumpli egy nagyon univerzális alapanyag:) Szép hétvégét:)
VálaszTörléstrollanyu! Ebből az anyagból nudli is készülhet. És tényleg a krumpli egy fantasztikus dolog a konyhában. Köszönöm, szép hétvégét Nektek is!:))
TörlésJó ötlet a krumpli gombóc! :-) A pogácsa is nagyon jó! Finom lehet. Legközelebb megkóstoljuk így is:-)
VálaszTörlésHajniZoli! Köszönöm, annyiból még finomabb, hogy gyorsan elkészül, és tölthető is, köretnek is jó, vagy a bundázás változatos lehetne:-)) Remélem ízleni fog ha meg kóstoljátok!:))
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés