2011. június 6., hétfő

Csokitorta Viktorka 7.születésnapjára

Ez a csoki torta Nigella karácsonyi receptjeiből való.
Erre lehet mondani, hogy "isteni"!!!!!
Az én családom szerint ez az egyik legfinomabb igazi csokitorta!
Régóta készitem, de ritkán, hogy megőrizzem az ünnepélyességét.
Viktor unokámnak a születésnapjára készitettem.

Elkészitése:

17 dkg olvasztott és egy picit kihült vajat
12 dkg kukorica olaj/ezt használtam/ vagy. más növényi olaj is jó
3 dl jeges viz, ezeket összekeverjük.

40 dkg sima liszt
25 dkg barna cukor
10 dkg kristálycukor/fehér/
5 dkg kakaópor szitálva
2 teásk. sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna.

A száraz és a nedves anyagokat összekeverjük. 2 dl tejfölt 3 egész tojást és 1 evők. vanilia esszenciát kikeverünk, majd hozzá adjuk a már összekevert tésztához.
Kettő 23-24 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapirral, az oldalát nem, azt kivajazzuk. A masszát elosztom a két tortaformában és 180 fokos előmelegitett sütőben kb. 1 /egy/ óra hosszat sütjük. Az én sütöm 18O fokon nagyon meleg, igy én 170 fokon sütöm. 45 perc környékén érdemes tűpróbát alkalmazni. A lényeg inkább lassabban süssük!!!! Alaposan hütsük ki. Érdemes este elkésziteni és reggelig hagyni hülni-pihenni.Csak akkor rakjuk össze a kettőt, ha már tényleg alaposan kihült.

20 dkg étcsokoládét felolvasztunk /microban 3 perc/ és amig a csoki hűl, 1 egész puha vajat, 15 dkg porcukorral kanalanként adagolva kikeverünk, majd a kissé kihült csokoládéval összekeverjük simára. Vanilia esszenciával izesitjük. Én mielőtt a két tortát egymásra teszem, megkenem sárgabaracklekvárral, amit előtte felmelegitettem, hogy sima fényes , kenhető lekvár legyen / de bármilyen lekvár lehet/ ami megy a csokoládéhoz. A két tortát egymásra rakva megkenem a csokoládé mázzal. Én az oldalát piritott mandulával diszitettem. A tetejét mindenki izlés szerint disziti, de üresen, csak csokival isteni finom. A családom szerint páratlan!!!!!!!!!!
Sok sikert és jó étvágyat!
Posted by Picasa

1 megjegyzés: