2011. július 19., kedd

Rozskenyér

Kenyér hiján, ugy döntöttem, hogy kánikula ide, kánikula oda, begyújtom a "kemencét".
Nem töltött el nagy boldogsággal, de a végeredmény a fontos. Annyiból volt elviselhetetlen a dolog, hogy vissza kellett tenni a konyhaablakot, mert jött a vihar, ugyanis bukos az ablak, ami nem nagy levegőt biztosit ilyen melegben, ezért leszoktam venni, és nemcsak fény, de levegő is bejut. Pedig nem kicsi az az ablak, csak magasan van. Amikor ez a lakótelep épült, valami nagyokos, családosoknak tervezte, és valami oknál fogva, felrakta majdnem a plafonra. Komolyan létráról lehet csak elérni. Na már most, minél idősebb az ember-lánya annál nagyobb gondot okoz. Szóval ne legyünk elégedetlenek, konyhám van, ablakom is van, fény is van. Kell ennél több???? Na ugye...........

Komolyra forditva a szót, volt egy kevés rozslisztem kb. 22 dkg, 60 dkg finomliszttel keverve, 1 evőkanál só, 2 cs. 7 gr-os porélesztő, kb. 3 dl-1/2 langyos viz, 1/2 dl olivaolaj, ami nekem fokhagymás-rozmaringos izesitéssel van elrakva. Egy kicsit kevés volt ez az olaj.

Betettem a hozzávalókat a keverőgépembe, jól megdolgoztattam, majd hagytam megkelni. Mikor majd kifolyt a tálból akkor elővettem a régi öreg nagy tálamat és ott ujra átdolgoztam, most már kézzel és beledolgoztam az olajat is. Ujból megkelesztettem. Két kenyérsütő formát kivajatam, liszteztem és elosztottam bennük a tésztát. ujjal két-három helyen benyomkodtam, majd előmelegitett sütőben 180 fokon kb. 40-45 percig sütöttem. Kicsit ropogos lett a héja, de az nagyon finom. Mikor kivettem a sütőből, vizes ecsettel átkentem, hagytam egy kissé hülni, majd rácsra, onnan deszkára boritottam.
Reggelire lett egy finom házi kenyerünk:):):)
Posted by Picasa

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta. Kukkants be hozzám meglepetés vár!

    VálaszTörlés
  2. Megnéztem és köszönöm a meglepetést, és tényleg meglepetés volt részemre:):)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Mrita, nagyon köszönöm,az első dijat Tőled kaptam. Sajnos nem tudom még elhozni, de megigérem, hogy vasárnap lesz segitségem és akkor elhozom ide. Remélem nem veszed sértésnek, hogy még nem tettem meg. Vannak dolgok amit segitség nélkül nem tudok megtenni.

    VálaszTörlés