2011. november 24., csütörtök

Porcukros hókifli

2011.11.24. az első tepsi szilvalekvárral töltve











                                                                                                     
                                                                                               
                                                                                                     
                                                                                                     
                                                                                                   
itt már kifli

a második tepsi már almás-körtés-szőlős 2005-ös lekvárral töltve


Mostanában nem voltam valami jól, de már nagyon hiányzott egy kis süti. Egy kis karácsonyi előzetes:))

Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
30 dkg disznózsír v. 1 Ráma margarin
5 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
1-2 vaníliás cukor
csipet só
tej, amennyit fölvesz
lekvár tölteléknek
porcukor /díszítéshez/

Elkészítés:

1. A tejet meglangyosítjuk, és az élesztővel, vaníliás cukorral fölfuttatjuk.
A többi hozzávalót egy tálba összemérjük, és az élesztős tejjel rugalmas tésztává gyúrjuk. Tejet még lehet hozzáadni, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.

2. Nyolc egyenlő cipót formázunk, majd mindegyik cipót kerek lapra nyújtjuk. 2-3 mm vastag legyen.
    A köröket nyolc egyenlő részre vágjuk, mint a tortát.
3. A tölteléket a szélesebbik tészta végébe tesszük, és a két sarkát behajtva feltekerjük a kifliket. Igy lesz 64
    kiflink.
4. Papíros tepsibe világosra sütjük közepes lángon előmelegített sütőben. Még melegen porcukorba
    forgatjuk, így kap egy édes bevonatot, és tényleg mintha havas lenne olyan fehér.
A receptet szó szerint leírtam.
Én margarint használtam, kb. 3-4 dl tej kellett, az élesztőhöz 3 cs. vaníliás cukrot tettem. Előmelegített 200 fokos sütőbe tettem, majd 180 fokra állítottam, alsó felső sütéshez. A sütési idő kb. 25 perc, a második tepsit 32 percig hagytam, és ezért kiszáradt egy kicsit, vagyis törik. A 3. tepsit már 20 percig sütöttem, mert a sütő addigra már igen meleg volt. Nagyon finom ízű. Hókiflit még élesztősen nem készítettem, csak sütőporost.
Jó sütést!!



 




7 megjegyzés:

  1. Hát ezek a kiflik gyönyörűek! Anyukám sütött hasonlókat, vaníliás kifli néven futott nálunk. Nagyon szerettem.

    VálaszTörlés
  2. wanna!

    Köszönöm!
    Nálunk is vaníliás kifli néven fut. De sok helyen csak hókiflinek olvasom. Igen, olyan finom, hogy nem lehet abbahagyni az evését:))

    VálaszTörlés
  3. Nekem a mamám sütött hasonlókat..huu de szerettem,finom szilvaízzel.:)

    VálaszTörlés
  4. Aleda!

    Látod milyen jó, hogy említetted a szilvaízt, mert az első képem az szilvalekvár, csak kevés volt és ezért bontottam a szőlős-almás-körtést, csak már elfelejtettem mire elkészült az egész. Majd oda írom a képhez.Köszi:))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretjük mi is a hókiflit:) Anyukám nagyon gyakran készített, most én is tervezem az elkészítését.

    VálaszTörlés
  6. Látszik mennyire finom, omlós! Mentem is a receptet! Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  7. Petra!

    Én is köszönöm, remélem sikerülni fog. Ha megfogadsz egy tanácsot, a sütéssel vigyázni kell, mert elég neki 180 fokon 20-25 perc.

    VálaszTörlés