2011. december 11., vasárnap

Diós-mákos zserbó

ez a felvétel mobilról készült azért színes, a többi felvétel fényképezőgépről, azért olyan halvány
Ezt a finom kis zserbót a hétvégére sütöttem, disznóvágásra. Azt mondta a kis unokám aki most első osztályos, - mama, ezt te csináltad??, mindig ilyet süssél nekem, annyira finom - és hozzá tette, hogy "úristenem" Hát ezért már érdemes annyit dolgozni és a tűzhely mellett állni.

Hozzávalók a zserbóhoz:
50 dkg finomliszt
30 dkg margarin
1 dkg élesztő, l dl tej, 10 dkg porcukor, csipet só, 2 tojássárgája
20 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor/recept porcukrot ír
15 dkg darált mák, recept 10 dkg ír,
10 dkg porcukor/ recept 5 dkg ír,/ én kristálycukrot használtam
30 dkg sárgabaracklekvár
Csoki máz: 20 dkg kristálycukor
                    5  dkg keserű kakaó
                    pár evőkanál tej
                    10 dkg margarin
                     4 cl olaj

Elkészités:


A lisztet a margarinnal elmorzsoltam, az élesztőt a tejjel elkevertem, csipetnél több sót tettem , majd a porcukrot, az élesztős tejet, és a tojássárgákat. Jól összedolgoztam. 2 órára a hűtőbe tettem. Az eredeti recept 1/2 órát ír. A hűtőből kivéve, 4 cipóra osztottam. Vékonyra kinyújtva, tepsibe tettem, lekvárral megkentem, a cukros dió felét rászórtam, újabb vékony lap, lekvár, cukros mákkal megszórtam, újabb vékony lap, lekvár cukros dió. A tetejét az utolsó vékonyra nyújtott lappal befedtem, és 1/ órát pihentettem.
170 fokos előmelegített sütőben 35-40 percig sütöttem.Az eredeti recept azt hiszem 180 fokot irt elő, de az én sütöm nagyon erősen süt, így mindig kevesebb fokon kell sütnöm. Ez a recept, ha jól emlékszem Nők Lapja konyhája, v. Kiskegyed konyhája régebbi számában volt. Ezt fejből csináltam és írtam .
Kihűlés után, bevontam a kakaós mázzal. A kakaót a kristálycukorral, tejjel simára kevertem. Összeforraltam, még forrón hozzáadtam a margarint és az olajat.De sajnos nem lett fényes a bevonatom, de a sütemény annál finomabb lett.



megy a sütőbe

itt már csokimázzal leöntve, tepsistől utazott a telekre

itt amikor megérkeztünk a disznóvágásra, ideiglenes felszeletelés

10 megjegyzés:

  1. Te vagy a szupernagyi:) Imádom a zserbót, mákkal és dióval egyben isteni lehet. Remélem jól sikerült a disznóvágás:) Jó pihenést!

    VálaszTörlés
  2. Zserbót eddig csak dióval készítettem,de tetszik ez a diós mákos változat.

    VálaszTörlés
  3. trollanyu!

    Köszönöm! Igen, jól sikerült, a fiúk már elmentek.
    Már csak a takarítás van vissza, de nem a házban, hanem a garázsban, mert ott történt a malackodás.:))

    VálaszTörlés
  4. Aleda!
    Én is most készítettem először mákkal, de isteni íze van. Csak legközelebb több mákot fogok használni, mert nekem ez vékony volt.Igy is több mákot adtam, mint amit a recept előír, és persze diót is.

    VálaszTörlés
  5. Mákkal? Hát Tücsi! Te egy zseni vagy! Hogy nekem nem jutott eszembe. Köszi az ötletet!

    VálaszTörlés
  6. Juci!
    Vegyesen még én sem csináltam, de mákosan már igen,mert a nagyobbik unokám nem szereti a dióst.De nem saját találmány, egyszer láttam egy Konyha magazinban, azóta csinálom, karácsonyra is.

    VálaszTörlés
  7. Én is eddig még csak diósat ettem, de mivel imádom a mákot biztos ezt is nagyon szeretném!

    VálaszTörlés
  8. Angi Angéla!
    Nem is hinnénk, hogy milyen finom mákkal, egészen addig, amíg meg nem kóstoljuk. Próbáld ki.:))

    VálaszTörlés
  9. Szeretjük a zserbót, de már nagyon régen sütöttem. Nagyon finom lehet így keverten. :) Húú, disznóvágás, jó kis meló... régen nagyon sokat vágtak a nagymamámék, de finom is a friss töpörtyű, meg a sült vér... :)))

    VálaszTörlés
  10. Csilla!
    Tényleg finom.Zserbó imádók vagyunk.
    A disznóvágás az a műfaj, amit nem szeretek, de csinálom.Hála istennek, nem kell az elején részt vennem a munkában, csak a mosogatás,hagyma-fokhagyma pucolás, zsemle pirítás, rizs főzés stb.
    És természetesem a kaja készítés az én reszortom.A sült vért meg nem enném,:(( de a töpörtyű, az igen!!:))

    VálaszTörlés