2012. február 24., péntek

Krumplis pogácsa

Elkészítése: 2 óra + pihentetés
Kb. 100 db-hoz

Ennek a mennyiségnek a feléből készítettem. Mentem az unokáimhoz, a másik nagymamának segíteni, így gyorsan sütöttem, pogácsát, túrótortát, meggyes piskótát, kekszes krémest. Majd mindegyik sorra kerül.A kekszes krémes kivételével, ezt mind vasárnap délelőtt készítettem. A kekszest szombaton,hogy puhuljon.

Hozzávalók: 6 dkg élesztő, 1 mkk.cukor, kb. 1 dl tej, 1,20 kg finomliszt, 2 krumplinyomónyi áttört krumpli hidegen /kb. 60 dkg/ , 4 tojássárgája, 2 kis pohár /2x150 gr/tejföl, 3 mokk. só, 50 dkg Rama sütőmargarin, 20 dkg reszelt sajt /füstölt is lehet/.
a nyújtáshoz: finomliszt
a lekenéshez: 1 tojásfehérje, 1 mokkáskanál só
a tetejére: 20 dkg reszelt sajt

1. Az  élesztőt egy nagyobb pohárba morzsoljuk. A cukrot rászórjuk, a langyos tejet ráöntjük. Meleg helyen
    kb. 15 percre félretesszük, hogy az élesztő fölfuthasson benne.

2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd az áttört főtt krumplival, a tojássárgájával, a tejföllel, a sóval, a
    puha /szobahőmérsékletű/ margarinnal, és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk.Letakarva éjszakára
feltekerjük, mint a rétest

úgy éreztem, hogy nagyon lágy lett a tésztám, de biztos attól, hogy én csak 1 órát tartottam a hűtőben, mivel aznap csináltam, amikor vittem is

tojásfehérjével megkenni és sajttal megszórni, ami itt még nem történt meg


nekem a légkeverés 210 fokon sok volt, pogácsát nem szoktam csak alsó-felső sütésben,  így egy kicsit megsült. A második tepsi sütése már jobb lett, de arról nem készült felvétel, azt vittem a gyerekekhez. 

nagyon finom, könnyű pogácsa, csak be kell tartani a hűtési időt
    betesszük a hűtőszekrénybe, de akár le is fagyaszthatjuk, ha nem akarjuk megsütni másnap.
 

3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk - ha a tészta fagyasztott
    volt, akkor előtte szobahőmérsékleten fölengedjük. A reszelt sajttal egyenletesen megszórjuk, majd minél
    több csavarással fölhengergetjük /hajtogatás helyett/, akár a bejglit. A tekercs kb. egyharmadát jobbról
   a  tésztára, egyharmadát balról a tészta alá hajtjuk, 20 percnyi pihentetés után 1,5 centi vastagságúra
   nyújtjuk. Ezután egy kicsi /3,5-4,5 centis/ pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és tepsire rakjuk. A tepsit
   nem kell ki kenni, mert a tészta elég zsíros. Ebből a mennyiségből 3 nagy tepsi pogácsánk lesz.

4. A tojásfehérjét kissé fölverjük, megsózzuk, majd a pogácsák tetejét egyenletesen lekenjük vele. A
    reszelt sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben , nagy lánggal /230 fok, légkeveréses sütőben 210 fok/
    16-18 perc alatt megsütjük.
    Sajt helyett, köménymagot vagy szezámmagot is szórhatunk a tetejére.
 
Nekem a fél adagból kettő és  majdnem fél tepsi lett.
A receptet Kiss Károlyné, Paks, küldte be a Prima Konyhamagazin 2010-es októberi számában.



8 megjegyzés:

  1. Kérek egy-két darabot ezekből a gyönyörű pogácsákból.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mrita! Nagyon szívesen adnék, de már vasárnap elfogyott!:((

      Törlés
  2. Nagyon guszták lettek a pogijaid! Azért jó hajtogatni mert milyen szép lett feljött jól, időigényesebb de meglátszik az eredményen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva! Még jobb lett volna, ha egész éjjel a hűtőben pihent volna. De legközelebb fog.

      Törlés
  3. Nyami, nagyon szeretjük a kruplis pogit:) Örülök, hogy újra használható lett a géped, most be kell hoznod a lemaradást:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu!
      Igen, már hiányoztatok, ez olyan már nálam mint az édesség evés, ha nincs hiányzik nagyon!:)) Mi is krumplis pogi pártik vagyunk:)

      Törlés
    2. Úgy látom volt nagy sütés, rengeteg sütemény készült! Nagyon jól néznek ki a pogácsák. Azon a képen ketté törve... szívesen majszoltam volna belőle... :)

      Törlés
    3. Gabriella!
      Köszönöm! Tényleg rekord idő alatt készültek, ezért is nem volt annyi időm a pogi kelesztési idejére. De így is nagyon könnyű és finom lett.

      Törlés