Hozzávalók: /8-10 személyre/ /dobozolva a gyerekeknek/
A tésztához: 20 dkg cukor, 40 dkg margarin, 60 dkg finom liszt, 2 egész tojás, 1 egész sütőpor
Töltelékhez: 1/2 tej, 1 kg darált mák/F.A.T.! /én 60 dkg használtam
30 dkg darált mazsola/F.A.T.! /én 25 dkg tettem bele, és egészben,mert a robot nem darálta,vágta össze
2 db citrom héja, 1/2 kg cukor, nálam a 60 dkg-hoz 35 dkg, 2 cs vaníliás cukor
A tetejére: 8 db tojásfehérje /F.A.T.!/
40 dkg cukor
Egy mély tálban a lisztet a sütőporral elkeverjük, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzátesszük a tojást, a cukrot,
és az egészet összedolgozzuk /ha száraznak találjuk, egy-két kanál tejföllel lazíthatjuk./, 1-1,5 cm magasságú
sütőtepsibe helyezzük a 1/2 cm vastagságúra nyújtott tésztát. Előmelegített sütőben félig megsütjük, időnként ellenőrizve, hogy a teteje meg ne égjen!
A mákot a hozzávaló anyagokkal a tejben forrásig főzzük, majd 10-1
5 percig állni hagyjuk. Ezután a tésztára terítjük, és félretesszük.
A 8 tojás fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, amelyet a mák tetejére simítunk. Előmelegített 180 fokos sütőben rózsaszínűre pirítjuk .
Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy valami isteni mennyei eledel. Nagyon belejöttem a habos sütemények készítésébe.:):):)
Jó étvágyat kívánok hozzá!!! |
Ez nagyon guszta! Én a habosoknál mindig izgulok, hogy sikerül-e a hab:)a mákot a gyerekek is nagyon szeretik, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésHajniZoli! Nemcsak guszta, de isteni finom is. Az a lényeg a habnál, amikor félkeményre felverted, fokozatosan adagold a porcukrot, és addig kell verni, míg olyan kemény lesz, hogy vágni lehessen. És persze 1 kanál citromlevet is teszel a cukorral együtt hozzá.:)Próbáld ki, nem fogod megbánni!:))
TörlésHú nagyon finom lehetett!!!
VálaszTörlésTényleg nagyon finom volt......, mert a Tomi is azt mondta, hogy anyu, ez egy igazi mákos! Szaftos a mák.:)Jó kis recept:)
Törlés