2012. november 5., hétfő

Rákóczi túros - kóstolós halgombóc hallével


Megint egy kedvenc süti: a Rákóczi túrós:)

A NoSaltyról több receptem is van, kettőből összehoztam egyet. 

Hozzávalók:  24 dkg sima liszt
                            12 dkg vaj/margarin
                            6 dkg porcukor
                            1 tojássárgája
                            1 dl tejföl
                            fél tk. szódabikarbóna
                            1 citrom reszelt héja/de én csak a levet használtam
                            kb. 1 dl tejföl

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd a hűtőben egy jó félórát pihentetjük.

Sütőpapíron kinyújtjuk, majd egy nagyobb téglalap alakú tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben világos zsemleszínűre  elősütjük. Kb. 8-10 perc. 
33x27 cm tepsi méret.

Töltelék: 50 dkg túró
                    25  dkg kristálycukor,  vanilíás  cukor v. esszencia
                    3 tojás
                    10 dkg mazsola
                    3 dkg búzadara
                    1 dl tejföl
                    baracklekvár

Tetejére: 5 tojásfehérje, 20 dkg porcukor


Míg sül a tészta, a túrót kikavarjuk a cukorral, vaníliás cukorral és a tojások sárgájával, a búzadarával, tejföllel, és a 3 tojás  felvert fehérjével. Fehérje előtt még belekeverjük a mazsolát.

A félig sült tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük a lekvárral, majd a túrókrémmel. Visszatoljuk sütni. Mivel a töltelék bőséges ezért 170 fokon folytattam a sütést, hogy a töltelék is átsüljön. 


Az öt tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, de a cukrot akkor tesszük bele apránként, amikor a habot már felvertük, és addig folytatjuk amíg az összes cukrot bele nem dolgoztuk. A habnak olyan keménynek kell lenni, hogy vágni lehessen.
A túrós töltelék ha már majdnem kész a habot a tetejére kenjük, cifrázzuk és annyi időre tesszük vissza a sütőbe 150 fokra, míg a hab kap egy kis szint.


A Dunáról megint felkerült egypár kiló hal, de én nem akartam halászlével foglalkozni, ezért a fiamra testáltam az elkészítését.  Csak egy kis kóstolót kértem, nem többet. Íme a tányér.
Hogy a gyerekek is megtudják enni, és szálkával ne találkozzanak, ledarálta a  filézett megfőtt halat, gombócot készített belőle, és úgy főzte bele a lébe, amit nem kellett sokáig főzni.
Meglepett, hogy milyen finom lett, és nem kellett szálkáznom. Nagyon laktató!!! De mivel a gyerekek nem kértek belőle, erős paprika is került bele.

Ui:
 Ma beugrott hozzám a fiam és megkérdeztem pontosan hogyan készítette a halgombócot:
A lében megfőzött haldarabokat leszűrte, teljesen kiszálkázta, a nyers belsőséget a halmájat és az ikrát teljesen megtisztította, pl. az ikrát a tasakjából kinyomta és csak az ikrát tette a halhoz ,majd a májat lekaparta, és azt is a halhoz tette, összetörte, 2 tojással, egy kis liszttel,zsemlemorzsával, sóval, összegyúrta és gombócokat formálva külön kifőzte, mert nem tudta, hogy egyben  maradnak-e vagy sem, nehogy a kész hallében menjenek szét. Az biztos, hogy nagyon finom volt./2012.11.06./






                    







6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szerintem is, és ma megkérdeztem a pontos elkészítést is.

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki a túrós,isteni finom lehet,és a halgombóc leves is,habár nem vagyok halas,pont a szálkák miatt,még akkor sem ha ebben nincs.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A túrós nagyon finom lett, mondhatnám egyedül voltam rá, gyerekek őszi szüneteltek. Tudom, hogy a hal szóba sem jöhet nálad, de hidd el én is meglepődtem, hogy milyen finom és szálkamentes. Még véletlenül sem volt benne.:)

      Törlés
  3. Jöhet a leves kóstolónak! Jó ötlet a gombóc!
    A süti nagyon guszta, olyan kipróbálós.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli! Köszönöm, szívesen küldenék! A sütit érdemes kipróbálni!!!

      Törlés