2013. február 5., kedd

Magos fehér kenyér

Most írom harmadszor.....mert, mind a kétszer rosszul nyomkodtam, remélem most összejön. Nagyon jó kenyér kell hogy legyen........

1 kg német kenyérlisztből készítettem. Annyit változtattam rajta, hogy tettem még hozzá fél zacskó szárított élesztőt, és egy csapott kávéskanál sikért. Ugyanis egy hónapja lejárt a liszt és hogy biztos ami biztos elven, működjön is.  (Spájzoltam a spájzban.:(

A robotgépem táljába öntöttem a lisztet,  hozzáadtam két részben 7 dl langyos vizet, és a dagasztóspirál jól összedolgozta. Mikor összeállt, munkafelületre borítottam és kézzel alaposan megdolgoztam, amíg szép sima buci nem lett belőle. Vissza a tálba és 45 percig kelesztettem meleg helyen. 

Lejárt idő után munkalapon megint megdolgoztam, formára igazítottam , és sütőpapírral bélelt kacsasütő formába tettem, letakarva szintén meleg helyen 45 percig kelesztettem. Utána pengével megpróbáltam bevagdosni, kézzel segítettem a vágásokat széthúzni, majd megvizeztem a tetejét és megszórtam magokkal (lenmag, szezámmag, napraforgómag)
250 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd 10 perc után 220 fokra állítottam a sütőt, és szép piros ropogósra sütöttem. Közben letakartam sütőpapírral mert nagyon hamar piros lett a teteje. Legközelebb használni fogom a kacsasütő tetejét. A sütő aljába egy kis edénybe vizet tettem. A sütési idő kb. 60 perc. Sütés után vízzel átkentem, majd konyharuhával letakarva pihenni-hűlni hagytam.:)

Elég jól sikerült és...........

jóféle házikolbásszal.........:-))

6 megjegyzés:

  1. Az igen milyen guszta, szép kenyér! Úgy ahogy van az alsó fotón jöhetne most ide:-) minek kell nekem este éhesen blogoznom? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én is ezt szoktam mondani, hogy kellett nekem este 11-kor kajás blogokat nézni??? Olyankor mindig éhes leszek!:))

      Törlés
  2. Jól néz ki a kenyered,csak kár hogy nem haraphatok bele!!!Megpróbálkoznék vele!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett, kívül-belül! :) Azzal a jóféle kolbásszal el is fogadnék egy fél szeletkét! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nagyon szívesen küldök, ablakot nyisss.....

      Törlés