2013. december 9., hétfő

Korhelylevesem :))

A korhelylevesemet mindig akkor készítem,ha megkívánom.
 Egy kis monológ arról, hogy miért nem élénk piros a leves színe.

 A fényképezőgépem nem tud eredeti képet készíteni, csak nagyon halvány színtelent, mivel a jó kis mobilomat elhagytam és  jutalom felajánlása ellenére sem  adták vissza, így a képek nem tudják visszaadni az eredeti jó kis pirospaprika szint. A szerkesztőben pedig olyan természetellenes szint ad, hogy nem alkalmazom. Azért néz ki ilyen sápkórosan a levesem. Pedig  guszta  piros színe van, a szuper jó kis házi paprikától. 

Egy kg káposztából, egy pár virsliből, egy pár csípős debreceniből és 15-20 dkg gombából készült.

Pörkölt alapot készítek, és az enyhén kimosott káposztát kicsit felaprítom, hogy ne legyen olyan hosszú szálkás. Ráteszem az alapra, felengedem annyi vízzel amennyi szükséges és egy órán át főzöm 5-6 gerezd fokhagymával amit felszeletelve adok hozzá, babérlevéllel, egész borssal, csípős csöves zöldpaprikával, egy kisebb paradicsommal, csípős gulyáskrémmel. 

Közben felszeletelem a virslit és a debrecenit amit előtte mindig megmosok, és a debreceni héját lehúzom.  De lehet jó kis házikolbásszal, füstölt hússal, kinek mi található otthon, vagy éppen mit szeret jobban. 
A megtisztított gombát nagyobb darabokra vágom. 

Amikor már majdnem  puha a káposzta - ez lehet másfél óra is - 
 hozzáadom a kolbászt és a gombát. 20 percig főzöm, majd a végén a virslit, mert annak nem kell nagy főzés csak annyi rottyantás, hogy biztos legyen az eltarthatósága. A lényege, hogy - szerintem - legyen csípős és  bőségesen leve.  Nem szeretem ha megáll benne a kanál. A fiúk erről másképpen vélekednek. 
Én egy egész hétig tudom enni.  Csak akkor szoktam kimosni, ha nagyon savanyú, különben csak a felét, a másik felét meghagyom, hogy benne maradjon a jó kis savanyú káposzta íze. 

                                                                       Jó Étvágyat!!! :))

2 megjegyzés:

  1. Korhelylevest már ettem és ízlett is eddig mégsem készítettem! Most hogy olvastam a receptedet nagyon megkívántam guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! Nem fogod megbánni ha elkészíted! :))

      Törlés