2014. január 5., vasárnap

Mákos-túrós zserbó

Ma megsütöttem a különleges és nem hagyományos zserbómat, amit nem én találtam ki, hanem egy 2011-es recept magazinban láttam meg. Érdemes kipróbálni, mert fantasztikus a mák és a túró találkozása, a rétegek között ragyogó narancslekvárral együtt. 
Ezt a receptet Domokos Edina küldte Kecskemétről. Csak ő baracklekvárral készítette.:))
Ui: Csipike felhívta a figyelmemet, ugyan is nem írtam a narancslekvár mellé, hogy saját befőzésű!:))


Hozzávalók:
                             35 dkg liszt
                             fél csomag sütőpor
                             5 dkg porcukor
                             1 dl tejföl
                             1 tojás
                             1 tojássárgája
                             10 dkg margarin

Mákos töltelék:
                                
                              20 dkg darált mák
                              15 dkg cukor
                              1 van.cukor

A túrós töltelék:

                               25 dkg túró
                               10 dkg cukor
                               2 tojássárgája
                               3 tojás felvert habja
                               1 citrom reszelt héja

A  tészta hozzávalóit összedolgoztam és négy részre osztottam.
Az első vékonyra kinyújtott tésztát 37x23 cm-es magas falú tepsibe tettem,  de egy kicsit nagy volt  a tepsi ennél valamivel kisebb  jobb.

Megkentem narancslekvárral, megszórtam a mák felével és rátettem a kinyújtott második lapot. Erre tettem a túrós tölteléket amit én figyelmetlenségből nem 25 dkg, hanem a 1/2 kg túrót kevertem ki a cukorral tojássárgával citromhéjjal és a felvert habbal.
 Azt sem vettem észre addig, amíg a túrót nem kezdtem el kanalazni a tészta tetejére, mert a fél kg túróhoz legalább 4 tojássárga és 5 felvert tojáshab kellett volna. De nem lett semmi gond  a sütés után, nem is lehetett észrevenni, olyan szuper lett a túrós töltelék.
Akkor a kitérőm után folyt.köv. 
a túró tölteléket már elfelejtettem lefényképezni

A második tészta tetejére kanalaztam a túrós tölteléket, arra a harmadik lapot, amit szintén megkentem narancslekvárral, és a maradék mákot rászórtam. Befedtem a negyedik lappal és 170 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Nem szurkáltam meg a tetejét, ezért egy kicsit hullámos lett a tészta sülés közben. 

Tortabevonó v. csokoládé öntet mehet a tetejére kihűlés után. Én csak porcukroztam. 
Tegnap este készítettem, mára teljesen  össze értek az ízek. 
Délután beestek az unokák  - megjöttek Egerből, ott töltötték a szünidőt - és a fél tepsi már el is tűnt. 

7 megjegyzés:

  1. Finom lehetett ahogy nézem,nem rontotta el a túró,sőt kellett is bele,én is tenném a fél kg-ot, ki fogom próbálni,imádjuk a túrós süteményeket.Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  2. Hoppá, milyen finomságot sütöttél. Azt elhiszem, hogy rohamosan elfogyott. Még sosem ettem narancslekvárt. Készen vetted? Pedig nagyon jó ötlet a mákhoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipike! Köszönöm! A narancslekvár saját eltevésű. Látod elfelejtettem odaírni, és ez nagy hiba......:-) Na majd pótolom. A mák és a narancslekvár, vagy cukrozott narancshéj imádja egymást!

      Törlés
  3. Nagyon guszta sütemény, igazán fincsi lehet! :) Különösen a házi narancslekvárral! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka! Köszönöm, nagyon finom volt, és a narancslekvárom is!

      Törlés
  4. Különleges zserbó, elmentettem a receptet, hogy alkalomadtán megsüthessem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom és az ízek nagyon jól összeillenek. Egy próbát megér! :)

      Törlés