2014. január 9., csütörtök

Új évi gyümölcskenyér

 Nagyon-nagyon finom gyümölcskenyér, amit köszönök Máginak, mert a receptet ott találtam. Ez a csak tojásfehérjés változat, amit régóta keresgélek. Ez a recept meg van nekem videó kazettán, de sajnos a videóm megadta magát, így nem férek hozzá. Ezért is örültem Mági receptjének. 

Hozzávalók: mivel én dupla adagot készítettem, most azt írom le.

10 tojásfehérje
14 dkg porcukor
pici só
7 dkg olvadt teavaj
14 dkg finomliszt
2 db citrom héja /kezeletlen/
5 dkg héj nélküli mandula félbe vágva, nekem szeletelt volt 
40 dkg aszalt gyümölcs most azt sorom fel amit én raktam bele: 

rumba áztatott vörös áfonya, sárgabarack, birsalmasajt, darabolt dió, vegyes gyümölcs zselé, kandirozott sárgadinnye, és még volt 3db vörösborban ázott aszalt szilva,  a nagyobbakat kissé feldaraboltam a kandirozott narancshéjat elfelejtettem, már sült a süti, mikor eszembe jutott:)

A sütőt bekapcsoljuk 175 fokra.
A sütőformát vajjal kikenni, sütőpapírt bele, azt is megvajazni és liszttel kihinteni.

Lehetőleg puha szaftos gyümölcsöket válasszunk, amit nem kell áztatni, de nekem a szilvám és az áfonyám már olyan régóta állt a rumban, vörösborban, hogy teljesen elszívta párologtatta a levét, hogy csak puha szaftos anyag maradt a gyümölcsökből és nem áztatta el a  tésztát. Mazsola nem került bele mert nem szeretik. A gyümölcsöket a liszttel összekeverjük.

A vajat megolvasztani, langyosra visszahűteni.
A tojásfehérjéket közepes mennyiségű habbá verni a cukor felével,  majd hozzá a pici  só és  többi porcukrot. Alaposan felverjük, majd hozzá az olvadt és NEM MELEG vajat szépen csurgatva.
Fakanállal óvatosan beleforgatni a lisztes gyümölcsöket és a formába kanalazni.
175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsül, de nekem 35 percig sült, akkor már nem volt nyers a közepe.  Ja és elfelejtettem, hogy sütőpapírral takarjuk le a tetejét és úgy süssük. 
Mági mázat is ír, de én nem használtam.
Erre a fehér tésztára fehér máz dukál, de csokival is lehet.
A fehér mázhoz egy közepes friss citrom leve,  kb. 10-12 dkg porcukor. Egy habverő segítségével sűrű folyós állagúra keverjük. Akkor jó, amikor még folyik, de már láthatóan gyorsan köt.

A kisebbik fiam nem szereti a gyümölcsös sütiket, de ebből még a barátainak is vitt kóstolót! :-)

                                                            

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó felhasználása a maradék tojásfehérjének! És biztos nagyon finom!
    És a mákos túrós zserbó is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valamikor régebben még a tojásfehérjével még nem igen tudott az ember mit kezdeni, mert nem volt rá ötlete, de mára már sokat tanultunk, olvastunk és nem vész kárba semmi. Ugyanis csak nem rég óta használom a "lefagyasztom" módszert. Köszönöm, nagyon fincsi volt mind a kettő!:))

      Törlés
  2. Nagyon guszta! Nekem is hasonló fehérjés receptem van. Az idén viszont kipróbáltam egy másikat is, az is finom volt. :)

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusan jól néz ki a gyümölcskenyered, nézz be hozzám légy kedves.

    VálaszTörlés