2014. március 31., hétfő

Medvehagymás krémsajttal töltött diós-szezámmagos panírban készült karaj göngyöleg :)


Még nem használtam medvehagymát, ezért a kíváncsiság arra késztetett, hogy én is vegyek a piacon. Én nem éreztem rajta még megdörzsölve sem fokhagyma szagot, pedig én arról vagyok híres, hogy minden szagot megérzek, még azt is ami nincsen. Az allergiám ellenére sem volt probléma a szaglószervemmel. Hát most csődöt mondott. Nem győztem a fiammal szagoltatni, hogy biztos -e benne, hogy ez fokhagyma szagú. Azt mondta töményen. Szinte hihetetlen, hogy nem éreztem, és nagyon féltem, hogy gyöngyvirág leveleket kaptam, medvehagyma helyett. Bár 100 %-os biztonságos helyről vettem. 
Hát akkor gondoltam egy életem egy halálom, bízom a fiamban és mégis csak feldolgozom. 


Még volt a fagyasztóban egy jó nap darab karaj.  Hét szelet lett göngyölve, két szeletet kirántottam az unokáimnak. Bár meg kell mondjam egyiket sem ették meg. Nem szeretik a karajt csak a csirkemellet. - Mivel a múltkor megették a mustáros pácban állt kirántott karajt. -  Ez most nem jött be! :(

A hosszú bevezető után jöjjön a lényeg, az elkészítés.

Hozzávalók: 7 szelet karaj
                       2 tejszínes krémsajt rúd
                       4 zsemle
                       1 csokor medvehagyma
                       1 csokor petruska
                       só, bors,
                       2 gerezd fokhagyma
                       fél fej vöröshagyma olajon dinsztelve

A medvehagymát és a petrust megmostam, leszárítottam. A medvehagymát nagyobb darabokra tépkedtem a petrust összevágtam. A zsemléket beáztattam, kicsavartam, a tejszínes krémsajttal teljesen simára kevertem, beletettem a dinsztelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a medvehagymát, petrust, sóztam borsóztam. A hús előkészítéséig a hűtőbe tettem.
A karajt felszeleteltem, jól kikloffoltam,  ebből kettőt félretettem az unokáknak kirántani.
A többinek az egyik felét sóztam a másik felét mustárral megkentem, majd egymásra helyezve hagytam egy kicsit érlelődni. Fél óra múlva a mustáros felére bőven tettem krémsajtot, feltekertem mint a bejglit.  Darált dió-szezámmag és kevés zsemlemorzsa keverékkel a csak tojásban megmártott göngyölegeket, megforgattam. Bő olajban kb. 30-40 percig sütöttem, lassú lángon, mert elég vastagok lettek a tekercsek. 



Petrezselymes rizs  és az előző nap a fiam készítette, vegyes sajtos saláta  volt a köret. 





3 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Egészen biztos hogy jó ízt adott a húshoz és a sajthoz a hagyma ! Eddig csak túróba és sós süteménybe használtam a medvehagymát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, köszönöm! Még soha nem használtam nem is vettem. Vagyis egyszer gyógynövényben zacskós szárítottat, de olyan erős szaga volt, hogy az egész lakás fokhagyma szagtól bűzlött és kidobtam. De ez már évekkel ezelőtt volt, azóta eszembe sem jutott mostanáig. Most minden tele van medvehagymával! :-))

      Törlés
  2. Kedves Tina Novak! és kedves Tünde! Örülök, hogy találtatok finom recepteket. Szívesen csatolom a blogomat az új honlapotokhoz.
    Üdvözlettel, Tücsi

    VálaszTörlés