2014. augusztus 23., szombat

Mentás csokitorta

Mentás csokitorta



Hozzávalók 16 szelethez:

25 dkg cukor - fél csokor menta - 12,5 dkg vaj + a formához - 2 db  egész tojás - 25 dkg liszt - 
fél csomag sütőpor - 6 dkg kakaópor



ez a felvétel egy kicsit homályosra sikeredett


Krémhez:

3 dl tejszín - egy ág menta - 20 dkg étcsokoládé




1.  A tésztához tegyünk mozsárba egy ek. cukrot és a menta lecsipkedett leveleit. Nyomkodjuk össze, hogy homogén állagú legyen. Keverjük habosra a vajat a megmaradt és a mentás cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat és néhány ek. lisztet. Dolgozzuk össze. Szitáljuk hozzá a megmaradt lisztet, a sütőport és a kakaót. Öntsünk hozzá 1,25 dl meleg vizet, majd dolgozzuk az egészet alaposan össze. Öntsük 2 db 20 cm-es, kivajazott, kerek tortaformába, és süssük 180 fokon 25 percig.  Én 170 fokon 25 percig sütöttem, mert a 180 fok nálam nagyon erős.  
megsütve


2.  A krémhez forraljuk fel a tejszínt a mentával. Vegyük le a tűzről, és pihentessük 30 percig. Emeljük ki az ágat, ismételten forraljuk fel a tejszínt és öntsük a feldarabolt csokoládéra. Kevergessük, míg sima nem lesz. Hagyjuk kihűlni, de azért maradjon langyos, könnyebb vele dolgozni. Kenjük meg az egyik tortalapot a csokikrém egyharmadával, majd tegyük rá a másik lapot, és vonjuk be az egészet csokikrémmel. Hagyjuk megdermedni. Cukrozott mentalevelekkel díszítsük. 






Nekem nagyon apró saját cserepes mentán volt, aminek a levelei nagyon aprócskák.  Így többet kellett használnom a receptben megadott mennyiségnél, mert nem volt olyan intenzív  menta íz.  Nem tudtam cukrozni sem. Natúron díszítettem.
Ez a receptet  a 2013-as Nők Konyhájából készítettem. 


5 megjegyzés:

  1. Jaj, ez nagyon finom! Csokis-mentás süteményt én is szoktam készíteni, igaz, rég készítettem utoljára, de érzem az ízét a számban. Jó is, hogy eszembe juttattad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első szelet előtt úgy gondoltam, hogy nagyon tömény lesz, de nagyon finom, és nem is olyan tömény. Legközelebb, ha készítek, akkor intenzívebb mentát fogok használni, hogy jobban kijöhessen az íze. Újszülött mentám volt. :)

      Törlés
  2. Köszönöm Gabriella, hogy itt voltál! :)

    VálaszTörlés
  3. A menta hogy fel tudja dobni és különlegessé tudja tenni a csokitortát! :) Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka! Köszönöm, nagyon finom volt. Csak sajnálom, hogy az unokáim nem tudtak enni belőle, ők nyaraltak. Legközelebb karácsonyra sütök, és egy kicsit intenzívebb mentásat.

      Törlés