2011. szeptember 17., szombat

Őszibarack és csokoládés maffin egy napon!

Mivel a sütöm most jelenleg nem mükődik, felteszem a régebben készült sütiket, amit az unokáimmal készítettünk. Az egyik ilyen az őszibarack, van szebb készítésű is, de ezt most az unokáimmal együtt készítettük. Persze én állitottam össze és sütöttem, a festés a gyerekek munkája.
A másik süti a csokoládés muffin.

Az őszibarack süti elkészítéséhez a hozzávalók:

30 dkg porcukor
16 dkg zsír v. vaj/margarin
2 tojássárgája
2 dl tej
2 cs. sütőpor /nem tévedés
70 dkg finom liszt

A töltelékhez: 20 dkg dió
3 evőkanál kakaópor/cukrozatlan
1 adag rumaroma
tej

A diszítéshez: piros és zöld ételfesték vagy meggyaroma, mandulaaroma, kevés víz, kristálycukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipóvá formázzuk és 30 percig pihentetjük.
/hütőben pihentettem/, a recept nem írja, hogy hol.
Ezután dió nagyságú gombocókat formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk /egymástól távol, mert sütés közben megnőnek/, és a 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha bírja a kezünk, azonnal ketté vágjuk, ha nem egy picike időt hagyunk a hűlésre, mivel melegen lehet csak a tésztával dolgozni. Ha ketté vágtuk, kivájjuk a belsejüket. A morzsáját összekeverjük a megdarált dióval, a kakaóporral, majd beleöntjük a rumaromát és a cukorral édesitjük, izlés szerint. A rumaromát felválthatja a rendes rum, ha nem gyerekek eszik. Végül annyi tejet öntünk hozzá, amennyitől a massza összeáll. A kivájt gombócokat megtöltjük és két-két felet összetapasztunk. A barackokat mandula és meggyaromával megfestjük, ettől kapnak szép halványzöld és rózsaszínü árnyalatot. / a mandula és meggyaromát egy kis vízzel higítjuk/
Végül nagyon finom kristálycukorba hempergetjük.
Én a töltelékbe baracklekvárt is tettem.
A gyerekek egy kicsit túlfestették, így kissé elázott, és festés közben beomlott egyiknek-másiknak a teteje:):):)
Nagyon laktató, de sokáig nem marad ideje pihenni, mert olyan finom.

Az őszibarackos receptet egy régi Kiskegyed konyhájából írtam ki. Azt nem tudom megmondani, hogy melyik szám volt. Akkor még nem volt fényes, matt volt az újság.

A másik süti a CSOKOLÁDÉS MUFFIN!!!

Hozzávalók: 12,5 dkg kristálycukor
11,5 dkg sütőporos liszt
12,5 dkg puha vaj
2 egész tojás
pici vanília esszencia
10 dkg ét-vagy tejcsokoládé
1 evőkanál keserű kakaópor

Az alapanyagokat összekeverjük, akkor jó ha lágy a massza. Kell még hozzá 2 evőkanál szobahőmérsékletü tej. Belekeverjük a nagyobb darabokra vágott csokoládét. A muffin formákat kapszlival kibéleljük és beletöltjük a tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsül.
Citrommázat készíthetünk a muffinok tetejére, de én nem tettem, mert máz nélkül szeretik az unokáim. Porcukorral megszórhatjuk.

Ez a muffin recept még a Stahl konyhájából való, de a kakaót és a csokit már én adtam hozzá!!

Jó étvágyat mindkét recepthez!!!!!!!!
Posted by Picasa

4 megjegyzés:

  1. Az őszibarack süti isteni!! Imádom! :)))

    VálaszTörlés
  2. Csilla!
    Mi is nagyon szeretjük, ebben az évben már háromszor készítettem, mert soha nem elég, pedig nem kis adag lesz belőle.

    VálaszTörlés
  3. Az őszibarack sütiből nem maradt ki a liszt véletlenül?? Visszajöttem összehasonlítani a nekem meglévővel, és akkor látom, hogy liszt nincs írva. :) Szeretem ezt a sütit, csak olyan macerás. :)))

    VálaszTörlés
  4. Csilla! Köszi, hogy szóltál, de igen kimaradt és nem vettem észre. Pár napig nem nyitottam ki, igy csak most tudok válaszolni. 70 dkg sima liszt kell hozzá!!! Puszi, hogy szóltál:):):)

    VálaszTörlés