2011. december 23., péntek

Mákos zserbó


Posted by PicasaMivel a gyerekek előbb jöttek, nálam kezdték a karácsonyi összejövetelt. Persze nem csak ez készült, hanem készítettem még kókuszost is. Hamis gulyást, mustárban pácolt karajszeletek, kirántva és burgonya pürével. Az események úgy zajlottak, hogy már későn jutott eszembe lefényképezni a rántott húst, azt hiszem a gulyásról készült felvételem meg van. Az utolsó pillanatban jutott eszembe fényképezni a zserbót és a kókuszost. Majd azt is felteszem.

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 25 dkg Vénusz margarin, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 5 dkg porcukor/én 10dkg tettem bele,csipet só, 1 egész tojás, 1 cs. sütőpor.
Töltelék: 30 dkg mák , 25 dkg kristálycukor darálva, sárgabaracklekvár, egy cs.bourbon vaníliáscukorral
Máz: 10 dkg kristálycukor, 4 evőkanál holland kakaó, 10 dkg margarin, 5 evőkanál tej/de lehet több is ha a kakaó nagyon sűrű lenne.

Az élesztőt a tejjel felfuttattam. A sütőporos lisztet a margarinnal elmorzsoltam, bele a cukrot, sót, tojást és a felfuttatott élesztős tejet. Innen már a robotgépem dolgozott. Simára dolgozta, egy kicsit átgyúrtam, 4 részre osztottam, kb. 22-25 dkg egy gombóc tészta. Az első lapot  34x27 cm-es sütőlemezre tettem, megkentem sárgabaracklekvárral, megszórtam a cukorral, vaníliáscukorral összekevert és három fele osztott mákkal. A következő lapot nyújtás után a mákra fektettem, sárgabaracklekvár, mák következett. A harmadik gombóccal ugyanazt, majd az utolsó lappal betakartam, és 1 órát pihentettem. Előmelegített 180 fokos sütőben/én 170 fokon sütöttem/éget a sütőm/, 25 perc.
Kihűlés után a kakaót a cukorral, tejjel simára kevertem, felfőztem, és még azon forrón belekevertem a margarint. Közepes melegen kentem a mázat a tetejére, mert ha nagyon kihűl, nehéz dolgozni vele. Nem lett szép a máz, valahogy nem akar fényes lenni. De annál finomabb az íze, pedig valami miatt nem kelt meg rendesen a tésztám, azt hittem hogy nem sikerült, de annak ellenére, hogy vékony maradt, teljesen finom puha lett a tésztája. Gondolom az élesztő útközben megdöglött, azért nem hízott meg sütés közben a tészta.





8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett!
    Boldog békés ünnepeket kívánok Neked és szeretteidnek !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szuper a Süti, imádom a mákosat:)
    Békés, Boldog Karácsonyt kívánok Neked és az egész Családnak!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva! Nagyon köszönöm. Én is Boldog Karácsonyt kívánok Neked és kedves családodnak!:))

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu! Nagyon köszönöm, én is Boldog Karácsonyt kívánok Neked és a kedves Családodnak!:)

    VálaszTörlés
  5. "Legyen veled Karácsony Angyala, legyen áldás és ünnep az Ünnep, szeretet simítsa lelkedet, mikor a csengők megcsendülnek!" (A. Rauch)
    Áldott Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Aleda!
    Köszönöm! Neked és kedves Családodnak békés boldog ünnepeket kívánok!:)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Juci!
    Köszönöm a szép sorokat.:) Legyen áldott és békés ünnepetek Nektek is!:))

    VálaszTörlés