2011. december 13., kedd

Sertésragú hasábburgonyával, teljesen friss "sertés húsból"


Posted by PicasaEz a sertésragú, most aztán tényleg friss húsból készült.  Mi nem tartunk disznótoros vacsorát, mert mindenki tele van a látvánnyal és a szaggal, és legalább 1-2 napnak el kell telnie, hogy kóstolgassunk.
A vágás napján kirántott csirke van, petrezselymes burgonyával és frissen készített káposztasalátával. Egy jó kis húsleves, és persze sütemény. Burgonya pogácsát is készítettem, mivel nem volt töpörtyű, mert ilyenkor azt szoktam sütni. Akkor jöhet a recept.

Hozzávalók: 1 kg friss sertéshús/comb, mert a lapocka ment a kolbászba . Ugyanis jobban szeretem a
                           lapockát.
                    4 fej közepes vöröshagyma
                    4 nagy gerezd fokhagyma
                    2 szál sárgarépa
                    1 kisebb zellergumó,olyan teniszlabda nagyságú
                     1 húsleveskocka
                     1 kiskanál szárított tárkony
                      2 evőkanál sertészsír
                      1 csapott evőkanál fűszer pirospaprika
                      1 db paradicsom
                      1 db tv-paprika/de lehet bármilyen, só
                      1 dl fehérbor
és jó sok idő.
Az apró kockára vágott vöröshagymát a zsiradékon üvegesre dinsztelem a belenyomott fokhagymával együtt.Megszórtam pirospaprikával, felengedtem forró vízzel kb. 2 dl. Teljes sűrűségűre főztem, hogy a vöröshagyma teljesen péppé főjön. Amikor már szinte alig van rajta lé, bele teszem a kockákra vágott húst, és addig pirítom,  míg a hús levet enged. Feltöltöm újból 4 dl vízzel, és lefedve 1 órán keresztül főzöm. Na most azért kell ilyen hosszú ideig főzni, mert ez a disznócska hús-disznócska, és igen rostos, ami bizony nem fő meg csak 4 óra alatt. De megfő. Egy óra leteltével a meg tisztított sárgarépát, zellert kockákra vágom és hozzáadom a húshoz. Bele kerül a felszeletelt paprika, és paradicsom, a leveskocka, só, a tárkony. Felengedtem annyi vízzel, hogy a még két órás főzésre elég legyen, és se híg se sűrű ne legyen. És addig csináljunk mást. Én a hájat mostam, tisztítottam, szárítgattam, ledaráltam. Mosogattam.
Köretet nem kellett készítenem, mert a 3 nap alatt annyi köret maradt, hogy a jövő hétre is elég lenne. Volt rizs,hagymás tört burgonya, és sült burgonya.
Amikor letelt a 2 óra, akkor levettem a fedőt és 20 percig főztem nélküle, mert még maradt rajta bőven lé.Amikor elérte a kellő sűrűséget akkor kész. Hasábburgonyával tálaltam. Így hosszúnak tűnik az elkészítés, de ha korán oda tesszük, akkor időben elkészül. Persze bármilyen húsból lehet készíteni, de nekünk most ez van. Egy pohárka fehér borral, - amit a raguba is tettem - saját készítésű D.egyházi napfénnyel, - a bor neve -, nagyon jól esik az ebéd, a férfiaknak, mert én nem iszom a bort, de meg kell kóstolnom, hogy milyen finom lett!:))
Jó étvágyat!


                 




3 megjegyzés:

  1. Imádnám! De talán nem sült krumplival, inkább pürével, a jóból is megárt a sok :)

    VálaszTörlés
  2. wanna!
    Én hasábburgonyával szeretem, de a legjobb burgonyás lángossal, vagy zsemlegombóccal.:))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehetett a friss húsból készült ragud! Guszta ! De jó is volt még mikor résztvehettem disznóölésen. Mennyi finomság van olyankor! Jó tudom munka is van bőven !

    VálaszTörlés