2011. december 1., csütörtök

Túrós pogácsa + krumplis zöldségleves

hajtogatva
Zöldséglevest főztem, és melléje készítettem egy jó kis túros pogácsát.

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
2 dkg élesztő
1 dl tejföl
2 evőkanál natúr joghurt
60-70 dkg főtt áttört burgonya
só, csipet cukor
1/2 kg túró
1 Rama margarin
1 egész tojás és 2 sárgája
20 dkg reszelt sajt, nekem csak kis darab volt, így csak a hajtogatásnál 1x tudtam szórni, mert a tetejére is kellett. 
kiszaggatva sajttal megszórva




A főtt burgonyát összetörtem, hűlni hagytam. Amikor kihűlt összekevertem a túróval, a margarinnal. A tejfölbe belemorzsoltam az élesztőt, a csipet cukorral, és a 2 evőkanál joghurttal. Nem kell futtatni és várni sem kell vele.Hozzáöntöm a liszt felét, összedolgoztam és utána a maradék lisztet. Nagyon alaposan összedolgozom. Ezt kézzel csináltam, mert a mennyiség olyan nagy, hogy a robotgépem tálja csak egy kiló anyagot bír dolgozni. Amikor már jól megdagasztottam, egy órára betettem a hűtőbe. Amikor kivettem egy kicsit átdolgoztam és 3 x hajtogattam. Az első hajtogatásnál megszórtam a tetejét reszelt sajttal, kicsit rányomkodtam és úgy hajtogattam 4-be. 15-20 perc pihentetés után újra hajtogattam, és aki úgy gondolja, újra meg lehet szórni reszelt sajttal, csak nekem már elfogyott, így csak egyszer szórtam  meg. A harmadik hajtogatás után kétujjnyi vastagra nyújtom, rácsozom, tojással megkentem, reszelt sajttal megszórtam a tetejét, 1/2 órát pihentettem még, és 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütöttem. 4,5 cm-es szaggatóval, 62 db pogácsa lett.Két egész gáztepsi, és egy nagyobb sütőlemez. Leves mellé kitűnő. A pogácsa saját recept!!
tálalva


picikeedeskonyhaja.blogspot.com.
Zöldségleves:
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb zellergumó annak zöldjével együtt
1 csokor pertruska
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
vegeta
erőleveskocka
1 evőkanál liszt
pirospaprika
1 zöldpaprika v. tv paprika
1 egész tojásból galuska

A megmosott megtisztított zöldségeket apró kockákra vágtam, a zellergumót is. A zöldeket nagyon alaposan megmostam, a petruskát összevágtam a fokhagymával, a vöröshagymát apróra. Megfelelő mennyiségű olajon a hagymát megfuttattam, megszórtam a liszttel, pirítottam, rádobtam a petrust, megszórtam fűszerpaprikával. Felengedtem a pogácsához megfőzött krumpli levével. Beletettem a sárgarépát és a zellert, amikor felforrt  kiegészítettem annyi vízzel, hogy megfelelő adagú levest kapjak. Ízesítettem a fűszerekkel, beletettem a zöldpaprikát és még hozzá volt egy darab piros színű paprikám is. Amikor félig megfőtt a zöldség, beletettem a krumplit és készre főztem, majd galuskát szaggattam bele. Pogácsával tálaltam.

8 megjegyzés:

  1. Az ilyen ebédek a gyengéim! Egyszerű lány vagyok, nem kell a flanc! :)) Mennyei lehetett! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon étvágygerjesztő, isteni finom lehet:) Nagyon szeretem a pogikat enni is meg készíteni is, főleg, amit hajtogatni kell. Alevesek meeg minden mennyiségben jöhetnek, nagyon finom menü volt:)

    VálaszTörlés
  3. Barbi!
    Mi is szeretjük ezeket a menüket. Nálunk még hétvégén is szokott ilyen egyszerű lenni. Hát először a levest kellett volna feltennem, de későn vettem észre a feltöltés után.
    Igen nagyon finom, mert még a mai nap is ez volt az ebéd.:))

    VálaszTörlés
  4. Hétvégén ezt a pogácsát meg fogom sütni! Nagyon kíváncsi vagyok milyen az íze, krumplis is túrós is, sajtos is...nyamiii:)

    VálaszTörlés
  5. elmentettem a receptet a saját blogomba, annyira tetszik. Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  6. Eszter!
    Nagyon finom. Én egy kicsit jobban megszoktam sütni,mert szeretem ha ropogós.De most a fiam kedvéért hagytam ilyen világosra, mert így jobban szereti. Úgyis azt mondják,hogy minden pogácsát agyon sütök. Nekem meg úgy ízlik.

    VálaszTörlés
  7. Ma megsütöttem a POGÁCSÁT, csupa nagy betűvel, mert ilyen finom pogit még nem ettem. :) Nagyon köszönöm a receptet. Ha megengeded akkor a saját blogomba is beírom.

    VálaszTörlés
  8. Eszter!
    Köszönöm! Örülök, hogy sikerült és ízlett is.:) Persze, hogy beteheted, ha megsütötted. Persze a blogom megnevezésével. Ennek most úgy örülök, mert amit ma sütöttem mákost, az nem ígazán sikerült.:(

    VálaszTörlés