2012. január 5., csütörtök

Töltött káposzta

találtam egy felvételt, ahol mégis csak készült a tálalás kezdetéről

előkészületben....
ez a két kép készült  a nagy lábas töltött káposztáról
A töltött káposzta készítését még anyámtól tanultam. Bár ő nem töltötte levelekbe, ezt már én módosítottam.
Másfél kiló darált sertéshúsból, 2 bögre rizsből, 2 egész tojásból, 1 fej dinsztelt vöröshagymával, 5 gerezd fokhagymával, vegetával, őrölt fekete borssal, és pirospaprikával ízesítettem a húst.
1 nagy fej savanyú káposzta leveleket szétszedtem a vastag ereket legyalultam és 1 evőkanálnyi töltelékkel megtöltve feltekertem. Egy  10 literes lábas aljába tettem egy sor kimosott/de nem nagyon/ szálas káposztát, arra tettem, comb és oldalas darabokat, arra raktam egy sor tölteléket, majd szálas káposzta, töltelék, a tetejére szálas káposzta. Rétegenként tettem l-1 db babérlevelet, és szemes fekete borst, és cseresznye paprikát Az utolsó réteg tetejét pirospaprikával megszórtam,  felöntöttem annyi vízzel, hogy bőven ellepje, vagyis a 10 literes edényt teljesen kitöltöttem. A savanyú káposzta fejen kívül az aprólékom 2,5 kg volt.
Kb. olyan 38-40 db gombócom lett. Gombóc hátán gombóc. Éjjel főztem, mert a lábas teljesen elfoglalta a tűzhelyet és nappal semmit nem tudtam volna készíteni rajta. A kocsonya is így készült. Nyitott ablak mellett, hogy reggelre olyan hideg volt a konyha mint egy garázsban. Sajnos le kell szoknom az ekkora adag készítéséről, mert már szanaszét van a család, és már ők sem tudnak későbbre tárolni.
Jutott  a fiam barátainak is akik akkora adagot fogyasztottak belőle, mintha nem ettek volna vagy egy hónapja. Egészségükre! Nagyon finom lett!!
Sajnos csak ennyi kép lett róla. Nem sok, de legalább van nyoma:))

6 megjegyzés:

  1. Karácsonykor ettem,de már most újból megennék egy adaggal. Imádom.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Aleda! Ez a káposzta is karácsonyra készült, csak most tettem fel, mert a sok bába közt elvesztek a felvételek. Én egyenlőre jó pár hónapra jóllaktam vele.De ha legközelebb készítek, nagyon szívesen meghívlak!:))

    VálaszTörlés
  3. Na, ez az! Karácsonykor én is ettem párszor, de most is ennék, ha lenne. :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Csilla, ha netán nem osztogattam volna el, talán még jutott volna nektek is belőle. Na de majd legközelebb....:))

    VálaszTörlés
  5. Biztos nagyon finom lett, jól is néz ki. Megkóstolnám szívesen, jó volna egyszer kipróbálni.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Wanna! Köszönöm! Úgy érted, hogy még nem főztél töltött káposztát?? Egyszer próbáld ki!:))
    Majd meghívlak a következőre:):):)

    VálaszTörlés