2012. február 11., szombat

Hamis vadas-zsemlegombóccal

Persze nem vadasnak indult a sertés szűzpecsenye, ezért nem is szeletben pácoltam, hanem egybe. Pácolás után szeleteltem csak fel.Közben meggondoltam magam, mert régóta készülök vadast készíteni, de megmondom, hogy csak a mártás és a gombóc miatt. A húst egyék a fiúk.

Hozzávalók:
Egy jó nagy darab szűzpecsenye / súlyra nem tudom/
vegeta, olaj, egy kis mutár/ ebben két napig állt a hús

3 nagy sárgarépa
2 fehérrépa
1 kis gumó zeller
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2-3 babérlevél
4-5 szem borókabogyó
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkásk. mustármag
1 mokkásk. koriander
  vegeta, só
  1 marhahúsleves kocka
  3 szelet citrom héjastól
2,5 dl tejföl
2 jó evőkanál liszt
mustár ízlés szerint
olaj

A bepácolt húst felszeleteltem, fólia között kikloffoltam. A zöldségeket megtisztítottam, felkarikáztam, a zellert vékony rövid csíkokra vágtam, a vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát felszeleteltem. Egy nagy edénybe olajat tettem, csak annyit, hogy a hús ne égjen oda. A szeleteket lisztbe mártva mindkét oldalukat megkapattam, tálra szedtem, letakartam, hogy melegen maradjon. A maradék olajat kiegészítettem/ez ízlés szerint és szemmértékre van bízva, azért nem tudok mennyiséget írni. Rádobtam a vöröshagymát és a zöldségeket, alaposan megpirítottam, majd felengedtem 1 liter vízzel, beledobtam a fűszereket, vegetát  az leveskockát, a többi sózás ízlés szerint. Lefedtem és teljesen puhára főztem, de közben még 3 dl vizet öntöttem hozzá, hogy legyen bőven szószom. Amikor a zöldség megfőtt, 3 részletben leturmixoltam, de előtte kivettem a babárlevelet, és a citromszeleteket. Vissza öntöttem a lábosba, a tejföllel a lisztet simára kevertem, belekevertem a mustárt kb. 2 evőkanál, de lehet, hogy több volt, és behabartam a zöldséget. Beletettem a hússzeleteket, és teljesen készre puhára főztem. Azért kellett főznöm még a szósszal, mert a mi disznónk szűzpecsenyéje, nem az az omlós fajta volt. Így jól összeértek az ízek, és a hús is megpuhult. Még elfelejtettem megemlíteni, hogy  a turmix után a szószt szitán átpasziroztam, mert  koriander, mustármag és a boróka, szemes maradt, és nem szerettem volna, ha apró magvakkal volna tele az a finom szósz.

2 zsemlét felkockáztam, sütőben megpirítottam, majd 3 tojással nokedlid készítettem belőle, amibe 1 cs.petrezselymet is belevágtam.
Vizet forraltam, majd két evőkanál segítségével gombócokat formáltam, és kifőztem. kb. 30 perc a főzési ideje. Nagyon finom lett!:))
Jó étvágyat!!

6 megjegyzés:

  1. Akkor jövünk vadast enni!!!Ja és a spenótot is!!!Jó hogy látom,jövő héten egyik nap spenót!!puszi.

    VálaszTörlés
  2. Nahát, micsoda megújulás, először csak néztem, hogy hol is vagyok! :))) Tetszik! Ebből most én is szívesen ennék. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla!
      Köszönöm, kedves vagy.:)) Szívesen meghívlak, még van egy kis adag.:))

      Törlés
  3. mellissina2!
    Oké. még időben, mert hamar lába kél!!! puszi.

    VálaszTörlés
  4. Jó ez a hamis vadas recept:) Nekem a zsemlegombóc is kimaradt eddig, nem tudom miért. Vadast is csak egyszer készítettem eddig knédlivel. További szép vasárnapot:)

    VálaszTörlés
  5. trollanyu!
    Köszönöm! Gyerekkoromban nagyon utáltam a zsemlegombócot, és egyszer csak elkészítettem felnőttként, és azóta imádom. Knédlit még soha nem készítettem, de már sokszor láttam a tv-paprikában.

    VálaszTörlés