2012. március 12., hétfő

Székelykáposzta-húsgombóccal

Nem kimondottan székelykáposztának indult. Volt még a fagyasztóban a kolbásztöltésből kimaradt töltelék, kb. 60 dkg. Hát a kolbásztöltelék színét már elvesztette, de az élvezeti értékét nem.

 Volt még egy jó kiló savanyú káposztám is. Készítettem egy pörkölt alapot, arra tettem az egyszer megmosott, kinyomkodott, összevágott káposztát, és felengedtem a szükséges mennyiségű vízzel. Amíg felforrt, elkészítettem a tölteléket. 1 fej vöröshagymát olajon megdinszteltem, majd a húshoz kevertem, bele ütöttem 2 egész tojást, és egy tojás fehérjét/volt kimaradva/, és 2 dl megmosott rizst. Összegyúrtam, és ping-pong labda nagyságú gombócokat  formáltam és szépen belehelyeztem a rotyogó káposzta tetejére. Fűszereznem , csak annyit kellett, hogy egy teáskanál vegetát adtam a húshoz,mivel az már jól be volt fűszerezve.A káposztához még adtam babérlevelet és pár szem fekete borst. Lassú tűzön főztem készre. Most nem tettem bele csípős paprikát, az unokák miatt, mivel őket várom, itt töltik a szombat estét és a vasárnapot. Jelenleg bicikli túrán vannak.
 Amíg főtt a káposzta, elkészítettem a tiramisut, és begyúrtam a krumplis pogácsát. Megkönnyíti a munkámat az én dolgozó robotgépem, mert mellette másik konyhai munkát is lehet végezni. Hát így könnyű.............

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki a káposztád:) Manapság már annyi segítőnk van a háztartásban, így tényleg könnyebb a munka:) Még nagyanyáink korában nehéz lehetett, sőt még anyáinknak is, ha belegondolok mennyi idő alatt végeznék a konyhai gépek nélkül:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu!
      Köszönöm! Sokszor én is belegondoltam, hogy anyám is mit dagasztott kézzel, sőt még idősebb korában is. Mindig egyedül vállalta a konyhai munkát, nem igen engedett segíteni, és mégis mindig 12 órára elkészült az ebéd. Fiatalasszony koromban nekem is ment, de most már a gépek nélkül igencsak bajban lennék. Okos ember volt aki kitalálta ezeket a csodagépeket.:):)

      Törlés
  2. Nagyon szeretem a székelykáposztát,de csak pulykából.Így húsgombócosan még nem próbáltam,de jó ötlet!
    Jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszta, én sem így akartam, de adott volt a darált hús és a káposzta, így lett belőle gombócos. Hát pulykával még nem készítettem, de csirkecombból már igen. Én meg úgy vagyok vele, hogy a káposztás csirkecombnál nincs is jobb, vagy csülökkel. Ahány konyha, annyi szokás, de mindegyik finom.:)
      Köszönöm!

      Törlés
  3. Juj de guszta!!!!! ;-)
    Tulképp olyan gombóc ez is, mint amit a paradicsomszószhoz készítek? A töltött káposztából is csak a tölteléket szeretem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. csipike! Köszönöm!
      A gombóc ugyanaz, csak a mellékelt körítés más.

      Törlés