2012. április 23., hétfő

Tücsi szelet





Felirat hozzáadása

A fagyasztóban fagyoskodott két kocka gesztenye már jó ideje, így kitaláltam neki egy krémes receptet.

Hozzávalók a krémhez:2 cs. gesztenyekocka
                    5 tojássárgája /ami szintén a hűtőben pihent
                    18dkg kristálycukor
                    2 ek. vanília aroma
                    3 ek. kukorica keményítő
                    1 púpos ek. sima liszt
                    6-7 dl tej kb.
                    1 ek. rumaroma
                    1 dl tejszín
                    2 cs. zselatin /kis zacskós/
                 
Vajkrémhez: 20 dkg margarin
                     15 dkg porcukor, jó habosra kikeverjük.
                 
               

Tésztához: ez a tészta recept nem saját ,hanem Tolna megyéből származik, egy nagyon régi receptből.
               
                 30 dkg porcukor
                 10 ek. víz
                 3 tojássárgája, ezt a három anyagot habosra keverjük.

                 10 dkg darált dió
                 20 dkg liszt
                 1/2 sütőpor, szárazanyagokat összekeverjük.
A tojásfehérjét felverjük habnak.
A nedves és szárazanyagokat összekeverjük, beledolgozzuk gyengéden a felvert tojásfehérjét.
Sütőpapíros tepsibe ötjük, előmelegített sütőben 200 fokon 20-25 percig sütjük. Kihűtjük, majd kettévágjuk. Tepsi mérete:32x22.

A krémhez a tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a liszteket, és a felforralt tejet nagyon apránként hozzáöntjük a tojáshoz, állandó keverés mellett. Nem szabad, hogy a tojás megfőjön.
Közben oda teszünk vizet forrni, mert vízgőzön folytatjuk a krém főzését.

A krémhez, vízgőz felett a teljesen simára kevert hozzávalókat  a gesztenyekocka és rumaroma kivételével, folytonos keverés mellett, addig főzzük, nem forraljuk, míg teljesen besűrűsödik, ez egy darabig eltart, de megéri.
Mikor jó sűrű, félretesszük hűlni. A gesztenyét a rumaromával összekeverjük. A zselatint  a használati utasítás szerint elkészítjük. Amikor már langyos a krém, robotgéppel a gesztenyével és a zselatinnal, és a habos margarinnal teljesen simára dolgozzuk.

A kihűlt tésztát kettévágjuk, megkenjük a krém felével, majd rátesszük a tészta másik felét, és a maradék krémet elsimítjuk a tetején. Díszítést direkt nem kapott, csak a kockák teteje tálaláskor, de persze ennél sokkal többet kaptak, mert a gesztenye tejszínhabbal az isteni.
Isteni a tésztája, és még istenibb volt a krémje. Egész hétre kitartott, persze hűtőben.


                 
                 

         

2 megjegyzés: