2012. május 4., péntek

Túrós kalács



Ez egy nagyon finom és igen kiadós kalács, egy nagy család részére:)
2012.májusi Vidék Ize magazinban találtam a receptet, olyan gusztán nézett ki, hogy anyák napjára megcsináltam. Úgyis jött az egész család és bőséggel láttam el őket. Mert ezenkívül készült még a krémes és egy óriás Pavlova külön kérésre.

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 8 evőkanál porcukor, 1 csipet só, 2,5-3 dl tejszín, de nekem a tészta felvett 4,5 dl-t
Töltelékhez: 50 dkg túró, 1-2 evőkanál tejföl /ha túl száraz lenne a túró/ én nem használtam, mert a 2
                   tojássárgája helyett 5 tojássárgáját használtam, mert maradt a Pavlovából, annak egy részét
                   használtam fel, a 10 tojásból.  Szóval, a recepthez 2 tojás, 1 csipet só, 15 dkg porcukor,
                   10 dkg mazsola, de én aszalt meggyet használtam, mert nem szeretik a mazsolát a sütiben, csak
                   tetejére használtam a mazsolát.
Tetejére: 1 tojás, kevés jégcukor/ de az nekem nem volt

A mazsolát/meggyet megmossuk, langyos vízbe áztatjuk. Rumaromás teában áztattam a meggyet.
A tészta hozzávalóiból közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
Ha megkelt, két cipóra osztjuk, s egyesével hosszúkás téglalappá nyújtjuk.
Elkészítjük a tölteléket. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, az áttört túróval, s egy-két kanál tejföllel lazítjuk, ha szükséges. Beleszórjuk a lecsepegtetett mazsolát is. A végén beleforgatjuk az egy csipet sóval felvert tojáshabot is.
Ezzel a töltelékekkel mindkét téglalapot megkenjük, és a hosszanti oldalukkal feltekerjük, így két hosszú rudat kapunk. Ezeket hosszában, felülről, néhány tekerést átvágva bemetszük. A két bevágott rudat óvatosan összefonjuk. Sajnos fázis kép nem volt róla, így remélem, hogy úgy vágtam át, ahogy azt érteni kellett. De nem biztos.

Sütőpapírral bélelt kerek formába igazítjuk, s letakarva megint hagyjuk jól megkelni. Sütés előtt felvert tojással megkenjük, jégcukorral megszórjuk, én mazsolával szórtam meg. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Én 170 fokon sütöttem 62 percig. Nem kelesztettem a formában másfél órát, csak 45 percig. Így is szép lett.




9 megjegyzés:

  1. Gyönyörű darab lett, és tele túróval, de tudám szeretni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu! Köszönöm, igen, mutatós és nagyon finom.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Szia! Nagyon finom, és szerintem bármilyen aszalt gyümölccsel készíthető.

      Törlés
  3. Hűű, ez a kalács nagyon gyönyörű, pont olyan kinézetre, mely az én nagy kedvencem!! Imádom az ilyen kalácsokat!! Csuda finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Gabriella! Köszönöm, ez most jólesett!:) Nagyon finom volt.:))

    VálaszTörlés
  5. Szia Tücsi!

    Megérkeztem nézelődni a Blogkóstoló 3-hoz.
    Tetszik a leírás itt: kiadós kalács nagy család részére.
    Na persze nem tuti, hogy ez készül majd el, megyek nézelődöm tovább.

    VálaszTörlés
  6. Szia 4Gyerek!
    Jó nézelődést kívánok, és remélem megtalálod a megfelelőt. Köszi a nézelődést!:))

    VálaszTörlés
  7. Gyönyörű kalács és a tölteléke is finom!

    VálaszTörlés