Mivel ez a hőség másról nem is szól, mint a jéghideg vízről, és no persze a jéghideg fagyikról. Jó és az üdítőkről, sörről.
Remélem mielőbb sikerül minden kedvenc blogjaimat meglátogatni. Nagy az elmaradásom.
A vanília alaphoz:
2,5 dl tej
1 rúd vanília/valódi vaníliás cukrot használtam
5 tojássárgája
25 dkg tejföl
A meggy örvényhez:
30 dkg kimagozott meggy/fagyasztott v. konzerv is lehet/ saját friss meggyből készült
1-2 dl 37,5 %-os rum /magasabb alkoholtartalmú rumból kevesebb/
10 dkg cukor
Elkészítés:
A tejet a cukorral, a vaníliarúddal és a kikapart magjaival addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A tojássárgákat elkeverjük a tejföllel; majd továbbra is keverve, vékony sugárban hozzáöntjük a forró vaníliás tejet. Bár TücsökBogár nem írta, de én sűrűsödésig kavargattam a tűzön. Kihűtöttem. Jól kihűtött, jól záródó dobozban 3-4 óra alatt megfagyasztjuk.
Ezalatt elkészítjük a meggyörvényhez az öntetet, amihez a kimagozott meggyet a cukrot a rumot addig forraljuk, amíg a meggy által kiengedett lé a felére sűrűsödik. Botmixerrel kissé darabosra, dzsem állagúra pürésítjük.
Kihűtjük. A megfagyott vaníliafagylaltot turmixgépbe kanalazzuk és krémessé turmixoljuk, párat pörgetve rajta. Nagyon gyorsan dolgozzunk vele, nehogy a fagylalt megolvadjon, bár nem gond, legfeljebb tovább tart az újrafagyasztása.
Visszakanalazzuk a dobozba és újabb 1 órára fagyasztóba tesszük. Ezután a fagylalt tetejére kanalazzuk a meggyszószt és villa segítségével spirál szerűen beleforgatjuk a vanília alapba. Bár én egy kicsit alaposabban kavartam, így a csíkok eltűntek.
Visszatesszük a fagyasztóba, a legjobb egész éjszakára, mert csak így fagy át teljesen. Fogyasztás előtt 5 perccel kivéve a fagyasztóból szépen gombócozhatóvá válik.
2 nagy citrom leve
13 evőkanál porcukor
18 evőkanál görög natúr joghurt, /én egy nagy doboz Danone joghurtot használtam
8 dl tejszín
1 cs. vaníliacukor
/gyümölcs díszítésnek, ha van/
A citromok levél kicsavarni, összekeverni cukorral, joghurttal és hagyni 1/2 órát állni.
Tejszínt habbá verni és lazán összekeverni a citromos keverékkel. Zárható doboz helyett egy jól kifagyasztott fémtál is megteszi.
Tálalás előtt fél órát pihentetni.
A most elkészített citromos fagyim nem lett olyan sima mint az előzőek, ezért egy kicsit szétmorzsálódott, de még nem jöttem rá, hogy miért.
Kellemes nyalakodást!
Jövök hozzád fagyizni, látom van miből válogatni.
VálaszTörlésAleda, szívesen látlak. Tényleg nagyon finomak. Én fagyit ettem fagyival!:)
TörlésNagyon finom fagyikat készítettél,bizony most jól jönne,mert az enyém elfogyott,de talán ma megdolgoztatom a fagylalt gépem.:):)
VálaszTörlésKöszi! Igazad lehet, hogy kristályos maradt, pedig a robotgéppel hogy kidolgoztam. De nagyon finom lett mindkettő. A Gergő nem szereti a gyümölcsfagyit, így több maradt nekem.Puszi:)
TörlésÖrülök, hogy újra itt vagy:) Nagyon finom lehet a fagyi, mi is elég sokfélét kipróbáltunk:)Nekem a citromos a kedvencem.
VálaszTörlésTrollanyu! Örülök, hogy Te is vagy:) Köszönöm! Nekem is a citromos a kedvencem, a nagy melegben a legjobb.:)
VálaszTörlésPont ma jutottál eszembe, hogy olyan régen nem hallottunk felőled, jó, hogy újra jöttél! :) Nagyon jók a fagyik és szépek a képek! :)
VálaszTörlésKedves hankka! Köszönöm, és jólesik, hogy gondoltál rám.:)) Én nagy fagyizó vagyok, így minden mennyiség elfogy. Örülők, hogy tetszenek a képek, úgyis ritkán sikerül jó képet készítenem.Puszi,Tücsi:)
VálaszTörlésMár Nekem is hiányoztál!! :) Jó, hogy újra itt vagy! Kezdésnek remek fagyikat hoztál! :)
VálaszTörlésCsilla, köszönöm! Én is örülök, mert már nagyon hiányzott mindenki. Úgy hozzá lehet szokni.:))
Törlés