2012. július 12., csütörtök

Frissitő citrom-meggyfagylalt

Szeretettel üdvözlök mindenkit majdnem 3 hónap után. 
Mivel ez a hőség másról nem is szól, mint a jéghideg vízről, és no persze a jéghideg fagyikról. Jó és az üdítőkről, sörről. 
Remélem mielőbb sikerül minden kedvenc blogjaimat meglátogatni.  Nagy az elmaradásom.




A meggyfagylaltomat TücsökBogár blogjából néztem ki, ahol finomabbnál finomabb fagylalt receptek vannak. Köszönöm TücsökBogár.

A vanília alaphoz:
 2,5 dl tej
 1 rúd vanília/valódi vaníliás cukrot használtam
 5 tojássárgája
 25 dkg tejföl

A meggy örvényhez:
  
30 dkg kimagozott meggy/fagyasztott v. konzerv is lehet/ saját friss meggyből készült
1-2 dl 37,5 %-os rum /magasabb alkoholtartalmú rumból kevesebb/
10 dkg cukor

Elkészítés:

A tejet a cukorral, a vaníliarúddal és a kikapart magjaival addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A tojássárgákat elkeverjük a tejföllel; majd továbbra is keverve, vékony sugárban hozzáöntjük a forró vaníliás tejet. Bár TücsökBogár nem írta, de én sűrűsödésig kavargattam a tűzön. Kihűtöttem. Jól kihűtött, jól záródó dobozban 3-4 óra alatt megfagyasztjuk.
Ezalatt elkészítjük a meggyörvényhez az öntetet, amihez a kimagozott meggyet a cukrot a rumot addig forraljuk, amíg a meggy által kiengedett lé a felére sűrűsödik. Botmixerrel kissé darabosra, dzsem állagúra pürésítjük.
Kihűtjük. A megfagyott vaníliafagylaltot turmixgépbe kanalazzuk és krémessé turmixoljuk, párat pörgetve rajta. Nagyon gyorsan dolgozzunk vele, nehogy a fagylalt megolvadjon, bár nem gond, legfeljebb tovább tart az újrafagyasztása.
Visszakanalazzuk a dobozba és újabb 1 órára fagyasztóba tesszük. Ezután a fagylalt tetejére kanalazzuk a meggyszószt és villa segítségével spirál szerűen beleforgatjuk a vanília alapba. Bár én egy kicsit alaposabban kavartam, így a csíkok eltűntek.
Visszatesszük a fagyasztóba, a legjobb egész éjszakára, mert csak így fagy át teljesen. Fogyasztás előtt  5 perccel kivéve a fagyasztóból szépen  gombócozhatóvá válik.

A citromfagylaltot már 2x elkészítettem. Mrita blogjában találtam rá. Nagyon szeretjük.

2 nagy citrom leve
13 evőkanál porcukor
18 evőkanál görög natúr joghurt, /én egy nagy doboz Danone joghurtot használtam
8 dl tejszín
1 cs. vaníliacukor
/gyümölcs díszítésnek, ha van/

A citromok levél kicsavarni, összekeverni cukorral, joghurttal és hagyni 1/2 órát állni.
Tejszínt habbá verni és lazán összekeverni a citromos keverékkel. Zárható doboz helyett egy jól kifagyasztott fémtál is megteszi.
Tálalás előtt fél órát  pihentetni. 
A most elkészített citromos fagyim nem lett olyan sima mint az előzőek, ezért egy kicsit szétmorzsálódott, de még nem jöttem rá, hogy miért.
Kellemes nyalakodást!



10 megjegyzés:

  1. Jövök hozzád fagyizni, látom van miből válogatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda, szívesen látlak. Tényleg nagyon finomak. Én fagyit ettem fagyival!:)

      Törlés
  2. Nagyon finom fagyikat készítettél,bizony most jól jönne,mert az enyém elfogyott,de talán ma megdolgoztatom a fagylalt gépem.:):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igazad lehet, hogy kristályos maradt, pedig a robotgéppel hogy kidolgoztam. De nagyon finom lett mindkettő. A Gergő nem szereti a gyümölcsfagyit, így több maradt nekem.Puszi:)

      Törlés
  3. Örülök, hogy újra itt vagy:) Nagyon finom lehet a fagyi, mi is elég sokfélét kipróbáltunk:)Nekem a citromos a kedvencem.

    VálaszTörlés
  4. Trollanyu! Örülök, hogy Te is vagy:) Köszönöm! Nekem is a citromos a kedvencem, a nagy melegben a legjobb.:)

    VálaszTörlés
  5. Pont ma jutottál eszembe, hogy olyan régen nem hallottunk felőled, jó, hogy újra jöttél! :) Nagyon jók a fagyik és szépek a képek! :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves hankka! Köszönöm, és jólesik, hogy gondoltál rám.:)) Én nagy fagyizó vagyok, így minden mennyiség elfogy. Örülők, hogy tetszenek a képek, úgyis ritkán sikerül jó képet készítenem.Puszi,Tücsi:)

    VálaszTörlés
  7. Már Nekem is hiányoztál!! :) Jó, hogy újra itt vagy! Kezdésnek remek fagyikat hoztál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, köszönöm! Én is örülök, mert már nagyon hiányzott mindenki. Úgy hozzá lehet szokni.:))

      Törlés