2012. november 15., csütörtök

Tökfőzelék - pörkölttel


Finom kis tökfőzelék, alapos pörköltszafttal, ahogy a fiam szereti.

Saját termesztésű kerti tökből készítettem. Sajnos a kaprom nem volt elégséges, de pár szállal sikerült ízesítenem. Tököt legyalultam, lesóztam , kinyomkodtam és annyi vízben tettem fel főzni egy pici vöröshagymával amennyi éppen csak félig lepte el a tököt.  Rántással készítem, egy kis pirospaprikával, majd felengedem tejjel és tejföllel, mikor teljesen sima, hozzáadom a puha tökhöz amit ízesítettem egy kis ecettel és összevágott kaporral. Jól összeforralom és már kész.
Még a tök előtt kb. 40 dkg lapockából pörköltet készítettem.
Nálunk a fiúk így szeretik.
Jó étvágyat!!!

2 megjegyzés:

  1. Sokáig ismeretlen volt nekem ez a párosítás. A tökfőzeléket mindig tojással vagy fasírttal ettük. A párom kérte így tőlem, a nagymamája mindig így tálalta. Furcsa volt nekem, hogy két szaftos dolog került egybe, de meglepően finom volt:-) azóta így készítem:-)
    Nagyon guszta a fotón!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziasztok! Köszönöm, mert én valamikor úgy tanultam, hogy ha maradt előző napról pörkölt, az tökfőzelékkel a legfinomabb. .Anyám az készítette pörkölttel is és fasírttal is, de volt olyan, hogy bundás kiflivel ettük. Olyan finom tökfőzeléket, mint amit ő készít- és készített, az nekem soha nem fog menni, pedig már 89 éves.
      Fiuk azt szokták mondani, hogy majdnem olyan finom mint a mamáé. És az biztos, hogy a pörkölt különleges ízt ad a tökfőzeléknek, vagy akár a vajbab főzeléknek.:))

      Törlés