2012. november 25., vasárnap

Túrós bukta-táska

Olyat szerettem volna sütni ami nem krémes, de finom és laktató is. Ahogy anyám mondja, lehessen beleharapni!!!
Most ez a kelt; bukta is és táska is, mert van aki  táskaformára  szereti, de azért én csináltam belőle buktát is, én azt szeretem, és ha jó ropogósra sül.
Hozzávalók:
1/2  kg liszt
1 tk. cukor
8 dkg Rama margarin
6 dkg porcukor
2 dl tej
1 cs. van. cukor
1 kk. só
3 tojássárgája
2,5 dkg élesztő

1 dl langyos tejben 1 tk.cukorral az élesztőt felfuttattam. A lisztet a sóval,  kétféle cukorral elkevertem /minden szoba hőmérsékletű/ , a tojások sárgáját 1 dl tejjel  simára kevertem, majd az élesztőt és tejes tojást a liszthez adtam és a dagasztó tálban a géppel elkezdtem kidolgozni. Közben a vajat megolvasztottam, és mikor a tészta összeállt, a vajat  hozzáadtam és jól beledolgozta a spirál. Utána kézzel is átdolgoztam, amíg a hólyagok elő nem jöttek. Természetesen ha kell akkor még langyos tejjel lazítjuk, hogy lágy élesztős tésztát kapjunk. Letakarva hagytam, hogy jó egy óra alatt  szépen megnőjön . Amíg kelt elkészítettem a tölteléket.

Töltelék:
50 kg túró
20 dkg porcukor
1 cs. van.cukor
2 tojássárgája
1 alaposan megmosott citrom reszelt héja.
Simára jól kikevertem, a cukortól levet eresztett a túró, ezért kevés kekszmorzsát kevertem bele.
A megkelt tésztát kinyújtottam nem túl vékonyra, kockákra vágtam, egy evőkanál tölteléket tettem rá és batyunak csomagoltam, buktának tekertem. Olvasztott vajjal kikent tepsibe tettem, és olvasztott vajjal kentem meg a tetejét, majd 180 fokos előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Kb. 40-45 perc.


 


11 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek! Egy kis szilvalekváros buktát most én is szívesen megennék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Éva! Köszönöm! Szilvalekvárral én is megenném.....de hol van már a szilvalekvár???:)) A régi elfogyott, újat meg nem főztem be!

      Törlés
  2. Huuuuuuuuuuuu de guszta...Mindig cukkoltak hogy kispórolom a lekvárt. Na erre gondoltam, jól megviccelem a társaságot, pici gombócokat készítettem, egymás mellé letettem, összedagadt.... tépni kellett, bárhova nyúltak lekvár... isteni volt... azóta lekváros gombócot készítek...csak...Imádom a túros buktát is... Nagyon gusztán készíteted

    VálaszTörlés
  3. Szia Vera! Köszönöm! Legközelebb úgy fogom készíteni, köszi az ötletet! Én is tunkolni szeretnék a lekvárban!:), de nem szilvában, hanem mondjuk barackban.:))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretjük a túrósat, buktának is, batyunak is! Finom lehetett! És a diós rácsosod is jól néz ki,erről jut eszembe, hogy diót kell törnöm.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű, oda vagyok, anyukám sütött ilyet nekünk, én még nem próbálkoztam vele, annyi minden van, amire nem jut idő ... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. wanna ez kedves, köszönöm! Én is sok mindent szeretnék elkészíteni, de nem mindig jön össze, és persze az idő is uralkodik az emberen. A késő válasz is azért most jött, mert 10 napig nem értem rá a gépet kinyitni. Azért próbáld meg, a régi idők ízei miatt!:))

      Törlés
  6. Kedves marisz57! Köszönöm!!! 10 napig nem voltam nyitva, ezért késett ennyit a válaszom.
    A diós rácsos még tavalyi dióból készült, és nekem is diót kellene törnöm, hogy friss dióm is legyen. Jó diótörést:))

    VálaszTörlés
  7. Szépek lettek! Szeretjük mi is, bármikor süthetném:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. HajniZoli! Köszönöm, ma is azon agyaltam, hogy buktát kellene sütni, de jó sok lekvárral.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés