2013. február 11., hétfő

Hókifli

Hozzávalók:
70 dkg finomliszt, 30 dkg disznózsír(disznózsírral készítettem) vagy 1 Rama, 5 dkg élesztő,  1 citrom reszelt héja, 1-2 vaníliás cukor, csipet só, tej amennyit felvesz, töltelék bármi lehet. Én lekvárt és diót használtam.
A tejet meglangyosítjuk, és az élesztővel,vaníliás cukorral fölfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba összemérjük és az élesztős tejjel rugalmas tésztává gyúrjuk. Tejet még lehet hozzáadni, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
Nyolc egyenlő cipót formázunk, - nekem 6 cipóm lett - majd mindegyik cipót kerek lapra nyújtjuk. 2-3 mm vastag legyen.

A köröket nyolc egyenlő részre vágjuk, mint a tortát.

A tölteléket a szélesebbik tészta végébe tesszük és a két sarkát behajtva feltekerjük a kifliket. Így lesz 64 kifli, nekem 56 lett.

diótöltelék: cukor, dió és 1 tojásfehérje habnak: összekeverve

Papíros tepsibe világosra sütjük, közepes lángon előmelegített sütőben. 

Még melegen porcukorba forgatjuk. Így olyan lesz, mint a mostani időjárás; havas:-)
A recept a 2011-es novemberi Star a Te recepted újságból való, amit már 2x elkészítettem.

6 megjegyzés:

  1. Kedvencünk, főleg a kisfiamé:-) egymás után tudja eltüntetni a tányérról. Szerintem zsírral porhanyósabb, én is azzal szoktam.
    Szépek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nálunk is a gyerekek - ebbe én is beleszámítok - igencsak gyorsan eltudjuk tüntetni. Nem tudom miért, de valahogy nagyon eteti magát.:))

      Törlés
  2. Jó nagy adagot készítettél! Biztos finom volt!
    Én is csináltam már zsírral is, margarinnal is.
    Azért is szeretjük, mert sokáig eltartható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos azt kell mondjam, hogy két nap múlva már csak a hírmondó maradt belőle. De azért két napig, mert este készült és csak másnap lehetett enni belőle, mert úgy az igazi, ha teljesen kihűlt.
      Sokáig eltartható, de csak akkor ha 3x mennyiséget készítenék.
      Margarinnal szoktam készíteni, de az nem élesztős, hanem sütőporos, és abból egészen apró kifliket.

      Törlés
  3. Tücsike nagyon szerettem a hókiflit, akkor ettem utoljára amikor még Édesanyám készített, Nagyon guszták a Tiéid, visszahozták az emléket :)

    VálaszTörlés
  4. Drága Mági! Köszönöm, amikor olvastam ezt a receptet nekem a régi időből a hájas kiflik jutottak eszembe, amit anyám sokszor készített gyerekkorunkban.

    VálaszTörlés