2013. március 14., csütörtök

Narancslekvár - Palacsinta

 Végre rászántam magam a narancslekvár főzésre. Az üzleti nagyon drága, ritkán szoktam venni. Most, hogy rájöttem a lekvár egyszerű és gyors elkészítésére, lesz mindig tartalék. Kár, hogy a héját nem lehet felhasználni, de ennél a lekvárnál még megoldottam, a cukrozott narancshéjamból tettem hozzá. Már sajnálom, hogy arról nem készítettem fényképet, mert nagyon gusztán nézett ki. Ezek a képek spontán készültek, nincsenek "köretek"- "díszítések".


Hozzávalók:
Kb. 2 kg narancs
1 grapfruit
2 db bio citrom
1 cs Bourbon vaníliás cukor
1 kg kristálycukor
Kb. 10 dkg befőzőcukor
cukrozott narancshéj

A narancsokat alapos mosás után meghámoztam a fehérjével együtt. Jó sok leve lett.  A gerezdeket félbevágtam, belecsavartam egy grapfruit(piros)  levét és a húsát is.
A citromokat alaposan megmostam, vékonyan meghámoztam, ahol maradt fehér rész, azt éles késsel levágtam, citromcsavaróval a levét kicsavartam, a narancshoz adtam, majd a húsát kikanalaztam azt is hozzáadtam. A héját még nem. 
A narancs húsát a grapfruittal és a citromlével-húsával együtt turmixoltam, több részletben. Főzőedénybe öntöttem, belekevertem a cukrokat és a vaníliás cukrot, és 30 percig hagytam állni, többszöri kevergetés mellett. 
Alágyújtva nagy tűzön jó 20 percig főztem, mivel nagyon leveses volt. A főzés kezdetén beletettem a citromhéját és a cukrozott narancshéjat is,  hogy az is legyen benne. 
Mikor szép fényes  és sűrű lett fertőtlenített kis üvegekbe mertem, majd 20 percre fejre állítottam őket.
Egyet ajándékba vittem, és nagyon ízlett, mert nem volt sem kesernyés, sem túl édes. Ez volt a második narancslekvárom, az első nem sikerült valami jól, de ezentúl másképp lesz!!!! Rájöttem, hogy nem kell drága pénzért megvenni, mikor saját is lehet!:-))
Narancslekváros palacsintát készítettem, ami töltés után hamar  elfogyott!:-) Az egyik adag palacsinta nutellás.:-))


7 megjegyzés:

  1. De ügyes vagy, nagyon jól néz ki a lekvárod, én még nem bírtam magam rávenni, hogy narancslekvárt készítsek:) Palacsintáért rágják a fülem, talán hétvégén:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Hát jó gyorsan nekiestünk enni, mivel nem volt kesernyés íze, még anyunak is ízlett!:-))

      Törlés
  2. Nagyon szép a színe! Nekem is az első készítésem túl hígra sikerült, másodjára már szuper lett. Ki kell kísérletezni:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekem az első nagyon rostos lett mintha szálkák lenének benne. Nem is tudom, hogy lett olyan, de egy darabig elvette a kedvemet, mire rájöttem, hogy turmixolni kell.:-)

      Törlés
  3. Jaj de nagyon guszta!!!!!! ;-)
    Engem is izgat a lekvár téma, csak olyan macerás a sok pucolás miatt.
    És így palacsintába hmmmm...szépen sorban felváltva enném, egy lekváros, egy nutellás... :-)

    VálaszTörlés
  4. Szép lett a lekvárod, olyan jó immunerősítő színe van!
    Még a csatos üvegjeid tetszenek, elárulnád, hol lehet ilyet venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Az üvegeket a 16.ker.Jókai utcai rendelőnél van egy faház, ott lehet minden jó kis konyhai dolgokat kapni. Örsvezér tértől a 44-es vagy a 76-os buszjárat visz oda.:-))

      Törlés