2013. május 27., hétfő

Joghurtos kifli ami nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna, de csak azért mert nem olvastam el precízen a receptet:( és mascarpones burgonya pogácsa reggeli kávéval:))



A jó siker csak azért maradt el, mert nem voltam elég figyelmes. Nem azt jelenti, hogy nem jó, csak a formája nem lett olyan mint egy igazi tejes kifli, mert összegyúrás után azonnal ketté kellett volna vennem, de én hagytam megkelni és csak azután cselekedtem. Kinyújtáskor már egy megkelt tészta volt.  De azért felteszem, mert az unokáimnak nagyon jólesett vasárnap reggelire a friss kifli, amit szinte éjjel sütöttem, hogy reggelre készen legyen ébredéskor. Ugyanis ha hajnalban kelek, akkor még szinte alszom, és kávézás nélkül nincsen rendes ébredés. 



Hozzávalók a joghurtos kiflihez:

50 dkg finomliszt 
1 púpos mk só, de ez kevésnek bizonyult, kicsit sótlan lett a gyerekek szerint
1 púpos ek cukor
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
2,5 dkg joghurt
5 dkg vaj/margarin, és teavajat használtam

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, a lisztből 2 ek kiveszünk a tejhez keverjük az élesztővel együtt. Felfuttatjuk. Minden alapanyagunk legyen langyos.

A langyos lisztbe  keverjük a sót, a megkelt kovászt, a meglangyosított joghurtot, a felolvasztott vajat. Jól kidolgozni, közepesen lágy legyen. (nekem lágyabb lett, lehet, hogy az is baj volt)
Na én itt rontottam, mert hagytam megkelni!!! Gyúrás után azonnal ketté kell venni és két 25-30 cm-es kört kell nyújtani, amiket 6-6 cikkre vágjuk. A cikkeket lazán feltekerjük kiflivé sodorjuk.  Az egyik tepsit vajaztam, a másikba sütőpapírt tettem, de azt is megvajaztam. Tepsire rakjuk a kifliket.  Letakarva 1/2 óra kelesztés. Fontos: meleg helyen legyen.




Mikor látjuk, hogy kezdenek megnőni a tetejüket megkenjük langyos tejjel.     
Nálam a sütő végig be volt kapcsolva, mert a konyha nagyon hideg volt, és ott futtattam az élesztőt és olvasztottam a vajat, langyosítottam a joghurtot, így biztosítva a meleget.
Ha bekapcsoltuk a sütőt, egy edényben tegyünk a sütő aljára vizet. Előmelegített gőzős sütőbe tesszük és aranysárgára sütjük. 

Sütési hőfok: 180 fok
Sütési mód: hőlégkeverés (én itt is eltértem, alsó felső sütést alkalmaztam)

NoSaltyról származik a recept.
A pogácsa recept később kerül leírásra:))


4 megjegyzés:

  1. Szépek lettek ezek a kiflik!
    Tetszik a pöttyös bögréd meg a kezdőkép is csodás:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, és örülök, hogy a kezdőképemet is észrevetted:-))

      Törlés
  2. Ha finom, akkor nincs baj. Néha az is belefér, hogy elrontsunk valamit
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom lett, csak ugye a külalak....... Na de a narancslekvár elhomályosította a küllemét. Csak akkor szokott idegesíteni, ha nemcsak magunknak készítem. Családban nem számít:-))

      Törlés