2013. május 30., csütörtök

Mascarpones burgonya pogácsa


Volt, lejárt szavatosságú mascarponém (Aldiból), de ha hiszitek, ha nem, nem volt semmi baja. Megkóstoltam, sűrű volt, sima és édes. Úgy gondoltam, hogy nem dobom ki, de tortakrémnek már nem, de megsütve még fellehet használni. Így jött a csirának indult krumpli ( a jó öreg régi D.egyházi) és a lejárt mascarpone felhasználása. Ugye azt tudjuk, hogy a lejáratot követően még 2-3 hétig nyugodtan jó hideg hűtőben használható az áru, kivéve ha nagyon kényes élelmiszerről van szó. A csirás krumplit sem szabadna használni, de a krumpliban még nem voltak csira csomók, ezért nyugodtan megfőztem. Akkor most kitérek a pogácsa készítésére is. Mascarponeval még nem készítettem pogácsát, de meg kell mondjam, hogy az íze és az állaga felülmúlhatatlan.

Kb. 25-30 dkg főtt átnyomott burgonyát még melegen megsóztam, majd hagytam teljesen kihűlni.
Amíg hűlt  2 dkg friss élesztőt egy kispohár joghurtban (175 g) kevés cukorral elkevertem és hagytam pihenni. A joghurt szoba hőmérsékletű volt.  A robotgép táljában hűlt krumplihoz hozzáadtam a lisztet, a joghurtos élesztőt,  a 1/2 kg-os mascarponenak a több mint felét és még 2 evőkanál házi zsírt. A gép összedolgozta, majd én még kézzel alaposan átgyúrtam, közben még egy kicsit lisztezni kellett.  Így jön ki kb.65 dkg liszt. Azért írom, hogy kb., mert szemre dolgoztam.  A liszttől és a krumplitól is függ, hogy mennyit kíván a tészta.  Tojás nincsen a tésztában.
Letakarva, 1 órát pihentettem.
A nyújtást és a szaggatást már Geri fiam csinálta nagy élvezettel, amint látható a különböző formájú pogácsákat. Kezdte a nagy fánkszaggatóval és végül a mini formával. Kb. 1 ujjnyi vastagságra nyújtotta. 200 fokon pirosra sütötte. Az íze a vajaspogácsára emlékeztetett. Én imádom ha ropogósra van  sütve, a fiam enyhébben szereti, hogy másnap is lehessen élvezni. Hát ezt a pogácsát még a 3. napon is élveztük, annyi lett belőle, és a frissességéből  sem vesztett jóformán semmit:))  


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki:) Készítettem már mascarponés kalácsot, isteni volt az is. Nagyon sok minden szavatosáági ideje sokkal hosszabb, mint azt feltüntetik, én semmit nem dobok ki, csak, ha tényleg megromlott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Én is így vagyok vele, nem szeretek semmit kidobni!:))

      Törlés