2013. november 9., szombat

Birsalmasajtom:))


Jó pár éve nem készítettem birsalmasajtot. Az idén rengeteg lett, és 40 kg-ot hoztak haza a gyerekek. De ebből a mennyiségből csak 8 kg-ot főztem be. Ez is éppen elég volt.
Még forgatni és szikkasztani kell, mert elég nehezen akar nagyon megszilárdulni. 

Először 4 kg-val kezdtem, de aztán már csak 2-kg-ént folytattam, mert a 6 literes lábasban nagyon sok volt a 4 kg egyszerre. Így aztán okosabb lettem a következő adagnál. 

4 kg birsalmát/ez végül is birskörte volt, alapos tisztítás után félbe vágtam magházat kivágtam és a rossz részeket, majd újra megmostam és annyi vízben amennyi ellepte feltettem főni. Mikor már szép rózsaszín lett a leve, lezártam és megvártam amíg egy kicsit hűl, majd leturmixoltam.

A sűrítményt lemértem  (ezt később írom be, hogy mennyi lett, mert nincs itt a füzetem amiben feljegyeztem, pillanatnyilag  nem vagyok a közelébe) de ha minden igaz, 1,60 kg lett és ehhez 1,20 kg kristálycukrot kevés főzőlével sziruppá főztem, majd a sűrítményhez adtam és alaposan sűrűre főztem. Elég nehéz volt az edény alját látni olyan sok volt a mennyiség. Tettem bele egy darab egész fahéjat, egy citrom levét és egy narancs levét. 

Mikor kész lett a fahéjat kivettem, és kis linzer tortaformákba mertem, megszórtam egész pirított mandulával, mogyoróval amit apróra vágtam, és zöld kandírozott citromot, amit készen lehetett kapni az Aldiban.  Van saját cukrozott narancshéjam, de azt nem szeretik az unokáim, így azt nem tettem bele. Ja és pirított apróra vágott diót is. Az saját termés, bár az idei nem szép dió.
az őzgerinces birsalmasajtom már jobban sikerült az utolsó főzést már nagyon sűrűre főztem, azért lett már láthatóan masszívabb forma

Másnap kiborítottam sütőpapírra, de elég ragacsos volt, mivel elfelejtettem, hogy csak pár nap múlva szabadna, mert akkor már  egy kicsit szikkadt lesz az edényben. Majd legközelebb.
Ugyanúgy jártam el a másik 2-2 kg-val. Jó kis mennyiségű birsalmasajtom lett. A fiam forgatgatja, mivel most nem tudok a közelébe lenni, úgy hogy nem tudom milyen állapotban van, de szerinte alakul. 


Készült tepsiben, kerek fémtálban, linzer kis tortaformávan,  ezek a telefonommal készültek azért szép élénk színűek, és kettő rúd őzgerincformában, amit a fényképezőgépemmel készítettem, azért nem adta vissza a birsalmasajt színét.   


Jó kis csemegénk lesz karácsonyra is!:))

3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szerintem is!!!!!:-) Jövő héten talán már meg is kóstolhatjuk. :-)

      Törlés
  2. Kedves Recepty!
    Köszönöm a látogatást és a meghívást. Még körülnézek Nálatok én is, és remélem tetszeni fog és lehet,hogy tagja leszek ennek a családnak.:)
    Üdvözlettel:Tücsi

    VálaszTörlés