2014. március 25., kedd

Hájas pogácsa


Ezt a finom hájas pogácsát Hankka-tól mentettem el.  

Hozzávalók: 60 dkg liszt, + amennyit még felvesz a tészta, 25 dkg háj, 2 ek tejföl, 5 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1/2 dl fehérbor, 1 dl szódavíz, - de én 1,5 dl bort használtam, 1 tk cukor, 1 ek só, 1 tojássárgája, 1 kisebb tojás a kenéshez.

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a zsírt, sót, tojássárgáját, a tejfölt, és a bort. Ha megkelt az élesztő jól összedolgozzuk. A rétestésztához hasonló tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges adhatunk még hozzá fehérbort, vagy szódavizet.  20 percig pihentetjük.
Az előkészített tésztát vékonyra kinyújtjuk téglalap alakúra, rákenjük a liszttel alaposan összedolgozott hájat. Felcsavarjuk mint egy bejglit. Sodrófával ütögetve szétnyomkodjuk, majd hajtogatjuk. Lényeg: mindig azonos legyen a hajtogatás sorrendje. Hideg helyen pihentetjük. Nyújtást-hajtogatást még 3x megismételjük, és 30-30 percig hideg helyen pihentetjük. 

Ha lejárt a hajtogatások ideje, ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztát. Tetejét éles késsel berácsozzuk, majd kiszaggatjuk. 
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tetejüket felvert tojással megkenni, és vigyázni, hogy ne csurogjon le az oldalára. 
200 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük. 
Az első adagomat túlsütöttem, de ez volt a legfinomabb, imádom, ha jó ropogósra sül. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése