A családban köztudott, hogy én egy süteménykirálynő vagyok, mármint a fogyasztásban és nem a készítésben. Még nekem is van mit tanulnom és gyakorolnom, de ha nem is sikerül mindig, a lényeg, hogy házi legyen. Így szeretik az én süteményeimet. Szeretek más receptekből sütni, mert nagyon változatos és finomabbnál finomabbak!!! :-) Saját készítésű is van és volt, de sajnos azokat nem örökítettem meg, mert spontán születtek, és nem is jutott eszembe. Ki gondolta akkor, hogy ekkora kultusza lesz a sütésnek-főzésnek!
Ez a fincsi almás több almás krémes sütiből végül egy saját elképzelésű krémes lett. Harmadszorra sütőm, de ez most egy kicsit a saját változatom.
Hozzávalók: 15 db már jócskán fonnyadt, de még saját kerti golden alma.
Az almából elkelt volna még ugyanennyi, megéri a sok alma, nem kell
sajnálni.
8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 ek hideg víz, 20 dkg finom liszt, 1 tk sütőpor,
1 mk szódabikarbóna, 1 ek keserű kakaó, 1 mk fahéj, 5 dkg barna nádcukor,
1 citrom és fél narancs leve
Krém: 1/2 liter tej, 2 cs Bourbon vaníliás cukor, 20 dkg vaj/margarin, 20 dkg porcukor,
2 és fél deci állati eredetű tejszín, 1 cs tortazselépor, egy kevés porcukor a
tejszínhez, mert üresen nem lehetett felverni, 10 dkg 65 % étcsoki, kevés olaj
Alufóliával kibéleltem egy 36x27 cm-es tepsit. Az almát tisztítás, hámozás után, vékony szeletekre vágtam és leraktam az alufóliára. Szerintem minél több és vastagabb az alma réteg annál jobb. Citrom-narancslé keverékével alaposan meglocsoltam, hogy ne barnuljon meg, amíg elkészül a piskóta. Közben az almából 2 almának megfelelő szeleteket serpenyőben a barna nádcukrot karamellizáltam és a szeleteket a fahéjjal puhára pároltam. Ezt az almás krémet rákentem a nyers szeletek tetejére.
A tojások sárgáját habosra kikevertem a porcukorral és a vízzel, majd a sütőporral-szódaporral elkevert lisztet, és a keményre felvert tojásfehérjét hozzáadtam.
Felét az almára simítottam, a másik felébe belekevertem a kakaóport, és a világos krém tetejére került.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
A krémhez a pudingot az előírásnak megfelelően, de cukor nélkül megfőztem. Hideg vízfürdőbe állítottam. Közben a robotgép már dolgozik a vaj és a porcukor habosra keverésével, amibe beletettem még 1 cs vaníliás cukrot. Majd a kihűlt pudinghoz adtam. A tejszínt felvertem kemény habnak, cukor nélkül akartam, de nem akaródzott felverődni ezért tettem bele egy lapos ek porcukrot. A vajas pudingos krémbe kevertem. A kis tasak zselatinport előírásnak megfelelően elkészítettem, majd összekevertem a krémmel.
![]() |
itt elfelejtettem lefényképezni a megsült piskóta oldalát |
Közben a megsült piskótát a tepsiben hagytam kihűlni, majd egy 38x30 cm-es tálcára borítottam, lehúztam róla a fóliát, és amikor teljesen kihűlt, rásimítottam a krém felét, a másik felébe a kakaót belekevertem, azt a világos krém tetejére kentem.
A csokoládét kevés olajjal mikróban megolvasztottam és egy teáskanál segítségével rácsorgattam a krém tetejére.
Hűtőben jól kihűtjük, csak úgy lehet szépen szeletelni.
Hú, de elegáns! Jó változat, megkóstolnám :)
VálaszTörlésVicuska, köszönöm!!! :-)
TörlésNagyon finom!!! :) :) Jó macerás! Gratulálok!!! :)
VálaszTörlésKöszönöm! Nem vészes! :-)
Törlés