2014. április 18., péntek

Meggyes papucs és egy kis ráadás epres Pavlova - mint mindig - :-)


A meggyes papucsot már harmadszorra készítem, nem rég fedeztem fel és egy olyan finom sütemény, hogy négy gáztepsi adag pillanatok alatt elfogyott. Péntek este sütöttem, és szombaton estére már nem volt belőle semmi. Nem túlzok!!!  De persze nem csak ők ették, hanem a nagyanyjuk is:-)) Ráadás a Pavlova, volt 7-8 tojás fehérjém, és nem volt lefagyasztva, és már másfél hetes volt, a hűtő alsó polcán,  de olyan masszív kocsonyás volt mint az első napon.  Taksonyi barátnőmtől származó házi neveltetésű tyúkoktól.



 A meggyes papucs hozzávalói: 30 dkg liszt, 12 dkg zsír, 2 db tojássárgája, 1,5 kk só, 150 ml tej, 2,5 dkg élesztő, 3 kk cukor, 1/2 doboz tejföl

A töltelékhez: 1 üveg magozott meggybefőtt, 1 tábla étcsokoládé, fahéj, porcukor + a szóráshoz is
Én dupla adagot készítettem. 

Az élesztőt langyos-cukros tejben felfuttattam. A hozzávalókkal összedolgoztam és 45 percig pihentettem, de elég 30-40 perc. A meggyet lecsepegtettem, félbe lehet vágni a szemeket, de én nem tettem, mert apró szemű meggyem volt. Az étcsokoládét apróra vagdaltam. Egy tálban összekevertem a fahéjat a porcukorral. A tésztát kinyújtottam vékonyra, kockákra vágtam, átlósan raktam egy sor meggyet, megszórtam a fahéjas porcukorral és arra tettem csokoládé darabokat. A két üresen maradt csücsköt egymásra hajtottam és 170 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatott papucsokat pirosra sütöttem kb. 25 perc. Kihűlés után megszórtam porcukorral.

  Ha elkezdi enni az ember, akkor 4-5-6 db-nál meg sem áll. Én meggy imádó vagyok, és minden süti amiben gyümölcs van, és bőven, annak én nem tudok ellenállni. 
Viktorka unokám amíg ette a süteményt- elmélyülten és nagyon komolyan azt kérdezte:
- hogy tudsz mama, ilyen finomakat sütni??  Te mindig olyant sütsz, amit mi nagyon szeretünk. -  Az biztos, hogy a gyerekeket  is a hasán keresztül lehet megfogni. Nem csak a férfiakra vonatkozik.  Sajnos ez nem vonatkozott a vasárnapi medvehagymás sajtkrémes karajra, sem a csak simán kirántott karajra. Ott már nem voltam olyan aranyos!!!  Mert azt kaptam - mama tudod, hogy nem szeretem a karajt, csak a csirke mellet -
 Hát így állunk, csalódást is tudok okozni!!!!  


A rengeteg tojásfehérjéből készült Pavlova egyenlőre rám maradt. 30 dkg kristálycukrot sütőben  100 fokon jó forrón tartottam, és úgy adagoltam a fehérje habhoz. A végén 2 ek kukoricakeményítőt és 1 citrom levét narancslével keverve adtam hozzá, amivel még 5 percig vertem a habot.  (természetesen nem én vertem a habot hanem a gép) 

Az utolsó cukoradagnál 150 fokra állítottam a sütőt. Sütőpapíros tepsire kanalaztam a habot ami 34x34 cm átmérőjű habcsók lett mire megsült.  Tehát, mikor betettem a habot levettem a hőfokot 120 fokra, egy órán keresztül ezen a hőfokon sütöttem, akkor letettem 50 fokra még félórára, utána lezártam a sütőajtaját résnyire kitámasztottam és reggelig hagytam a sütőben. Sajnos nem tudtam levenni a sütőpapírról, így papírostól került a tálcára, mivel nincsen ekkora tortatányérom.
3 dl tejszínt kemény habbá vertem egy tasak habfixálóval, és kiraktam megmosott, leszárogatott szeletelt eperrel.  A habból kimaradt egy jó adag, majd jó lesz egy másik sütemény töltelékbe.  Ez az egy olyan sütemény, amit soha nem fogok  megunni, hacsak nem kapok tőle "mérgezést" ami kizárt! Házi tojásból maradt tojásfehérjéből készült. :)

4 megjegyzés:

  1. Mindkettő nagyon finom!!! Remélem minden rendben nálad, régen jelentkeztél a blogodban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vicuska és köszönöm! Mától működik a gépem újra. Sajnos eltűnt a rendszer és újra kellett telepíteni. Már szinte lemondtam róla, de sikerült visszakapnom minden programot és remélem most már többször leszek és én is látogathatok!!!! :):):)

      Törlés
  2. Ennek határozottan örülök! :) :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is és további szép napot kívánok! :)

      Törlés