2011. március 24., csütörtök

Csoki torta

Ez a csoki torta Nigella karácsonyi receptjeiből való. Erre lehet mondani, hogy "isteni" az én családom szerint ez az egyik legfinomabb igazi csokitorta. Régóta készítem, de ritkán, hogy megőrizzem az ünnepélyességét.Viktor unokám hetedik születésnapjára készítettem.

Elkésztitése:   
17 dkg olvasztott és egy picit kihült vajat
 12 dkg kukorica olaj v. más növényi olaj
  3 dl jeges víz,  ezeket összekeverjük.

 40 dkg sima liszt
25 dkg barna cukor
10 dkg kristálycukor fehér
5 dkg kakaópor szitálva
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna,  a száraz és nedves anyagokat összekeverjük.
2 dl tejfölt 3 egész tojást és 1 evőkanál vanilia esszenciát kikeverünk, majd hozzáadjuk a már összekevert tésztához.


Kettő 23-24-cmes tortaforma alját kibéleljük sütőpapirral, az oldalát nem, azt kivajazzuk. A masszát elosztom a két tortaformában és 180 fokos előmelegitett sütőben kb. 1 óra hosszat sütjük. Az én sütöm l80 fokon nagyon meleg, igy én 170 fokon sütöm. 45 perc környékén érdemes tűpróbát alkalmazni. A lényeg inkább lassabban süssük. Alaposan hütsük ki. Csak akkor rakjuk össze a kettőt, ha már tényleg teljesen kihült.


20 dkg étcsokoládát felolvasztunk /microban 3 perc/ és amig a csoki hül,
1 egész puha vajat, 15 dkg porcukorral kanalanként adagolva kikeverünk, majd a kissé kihült csokoládéval összekeverjük simára. Vanilia esszenciával izesitjük. Én mielőtt a két tortát egymásra teszem, megkenem sárgabarack lekvárral, amit előtte felmelegitettem, hogy sima fényes kenhető lekvárvár legyen. /de bármilyen lekvár lehet/ ami megy a csokoládéhoz. A két tortát egymásra rakva megkenem a csokoládé mázzal. Én az oldalára piritott mandulával diszitettem. A tetejét mindenki izlés szerint disziti, de üresen is csak a csokival isteni finom. A családom szerint páratlan!!!!!!!!!!!! Sok sikert és jó étvágyat!!!!!!!!!!!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése