2011. június 6., hétfő

A mákos sütemény szeretete családi vonás, mindig szerettük és nincsen olyan mákos élvezet, amit visszautasitanánk. Persze nem azt jelenti, hogy mindig mákostt eszünk, mert sajnos a mai mák feldolgozása nem igazán olyan mint régen még nagymamánk idejében. A minőség alulmarad, mivel, legtöbb esetben AVAS-KESERŰ!!!!!!!!!!!!Teljesen kikészülők tőle, ha ilyent sikerül vennem.Már elég sokat ki kellett dobni!!! Cila barátnőmtől kaptam egészséges mákot karácsonyra/bőven/ most abból sütöttem pitét.

Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt
l cs sütőpor
2 csipet só
20 dkg porcukor
25 dkg margarin és annyi tejföl, hogy rugalmas nyújtható tésztát kapjunk.
Kb. 2 dl tejföl.
Tojás nem kell, nem véletlenül maradt ki!

Töltelék:

30 dkg darált mák
30 dkg kristálycukor
3 cs. vaniliáscukor
1 citrom leve
8 dkg búzadara, 3 dl tej vagy viz, 1 cs aszalt sárgabarack, v. más gyümölcs, de el is hagytóak. 2 db tojás fehérje habnak.
Elkészités:

A tejet v. vizet a cukorral odatesszük forrni, ha már forr és a cukor elolvadt, a darával összekevert mákot beleöntöm, sürüre főzöm. Kihűtöm, de közben belekeverem a citromlevet /héját nem használom,mert nem volt bio citromom/. Belekeverem az apróra vagdalt aszalt sárgabarackot /el is maradhat/ esetleg mazsola, aki szereti. /Julia unokám nem szereti, azért nem teszem bele a mazsolát./ Amig a mák hül, elkészitem a tésztát.
A sütőporos lisztet elmorzsolom a margarinnal, sózom, bele a por- és vaniliáscukor, és annyi tejföl, hogy jól nyujtható rugalmas tésztát kapjak. Ketté veszem a tésztát, és az egyiket kinyujtva egy kb. 28x33-as tepsibe teszem, megkenem baracklekvárral és mielőtt a mákot rátenném, felverek kemény habbá 2 tojásfehérjét, és összekeverem a mákkal. Elosztom a lekváros tészta tetején, majd ráteszem a másik kinyujtott tésztalapot.Egy evőkanál tejfölt 1 cs.vaniliáscukorral kikeverek és a tészta tetején elkenem. Villával megszurkálom, és előmelegitett 180 fokos sütőben kb. 45 percig sütöm. Sütés után alaposan megszórom porcukorral, és alig várjuk, hogy kihüljön. Dióval is isteni finom!!!!
Kellemes sütést, és jó étvágyat!!!
Posted by Picasa

1 megjegyzés:

  1. Hát bizony jól néz ki ez mákos süti,nem régen vacsoráztam,jól jönne egy-két szeletke!!!

    VálaszTörlés