2011. december 10., szombat

Szilvás-lepény

Szeretnék a mélyhűtőben bő helyet készíteni, a disznóságoknak, ezért most kifőzöm és kisütöm ami benne található, és nélkülözhető. Persze nem csak a disznóságoknak, de halaknak is, mivel a papa nagy hóhóhó- horgász. Így a család minden tagjának biztosítva van a karácsonyi halászlé és sült hal.
Volt egy jó nagy csomag szilva lefagyasztva, és most nem kerülhette el a sorsát.

Hozzávalók:
1 nagy pohár 450 gr-os natúr joghurt
2 kispohár natúr görög joghurt
1 nagy pohár a 450 gr-os joghurtos pohár a mérce- kristálycukor
2 nagy pohár liszt
4 egész tojás
1 cs. sütőpor
l kk.szódapor
10 dkg olvasztott vaj/margarint használtam
és egy jó féldeci olaj

1 nagy csomag szilva/fagyasztott
jó három marék barna cukor
vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez

Először is a szilvát szűrőtálba tettem és leöntöttem forró vízzel, hogy a jégdarabok teljesen eltűnjenek a szilváról.
A tojásokat a cukorral jól kikevertem, hozzáadtam a sót/csipet, a joghurtokat, a sütő-és szódaporral elkevert lisztet. Közben persze oda tettem a vajat olvasztani. Mikor langyosra hűlt, az olajjal együtt beledolgoztam a tojásos-joghurtos masszába, majd hozzáadtam a lisztet és nagyjából dolgoztam össze, nem kell nagyon simára dolgozni, mert akkor sűrű lesz a tészta és nem marad könnyű és lágy .
Egy nagy méretű gáztepsit kivajaztam, megszórtam zsemlemorzsával és beleöntöttem a masszát, elegyengettem, és a már jól leszikkadt szilvákat egyenként a belsejükkel felfelé kiraktam a tésztát. Alaposan megszórtam barna cukorral.
Előmelegített l60 fokos sütőben 45-50 percig sütöttem. Hogy a cukor a tetején megsüljön, még 5 percre grillre állítottam és jó pirosra sütöttem a cukros szilvát. Amikor kihűlt, felszeleteltem és nem azért mondom, mert én csináltam, de valami isteni finom lett.:)) Ezt a receptet, még nagyon régen kaptam egy szomszédasszonyomtól, de én egy kicsit átvariáltam. A fahéjjal elfelejtettem megszórni. Nem igényel porcukrot a teteje.
Jó étvágyat!!

1 megjegyzés:

  1. A szilvát én mindenhogyan szeretem, lepény formában is. Nagyon finom lehet ezzel a joghurtos tésztával. Kár, hogy nekem nincs szilvám a fagyasztóban:)

    VálaszTörlés