2012. január 23., hétfő

Vasi pecsenye, burgonyafánkkal,káposzta salátával

tálalva
előkészítés: a hús sózva, borsózva,  paprikás lisztben forgatva
burgonya áttörve, kiszaggatva
megsütve
Ez a Vasi pecsenye azt hiszem a  blogom legelső receptjei közül való.Csak akkor még nem tudtam fényképezni és képeket feltenni. Már nem is nagyon emlékszem rá. Van amiről készültek képek, de a minőség kívánni valót hagyott maga után, így azok nem kerülnek ide.

Hozzávalók:
4 szelet tarja / én 6 szelet karajból készítettem
2 gerezd fokhagyma / 3-at használtam
2 dl tej
8 dkg liszt / 10 dkg használtam
pirospaprika
őrölt bors
só, olaj a sütéshez


2 gerezd zúzott fokhagymát, sót a tejjel összekevertem, majd a kiveregetett húst beletéve 1 napig érleltem a hűtőben.  A hűtőből kivéve , leitattam, sóztam, őröltem rá borst és elkészítettem a paprikás lisztet. Beleforgattam. Kevés olajon megsütöttem.. Mivel a karaj nem olyan gyorsan puhul meg mint a tartja, így azt sütés után az olajra öntöttem 1 dl bort ,2 dl vizet és ebben a lében puhára pároltam. Jó sűrű szaftja lett.
Amíg a hús párolódott, addig elkészítettem a burgonyafánkot.

1/2 kg burgonyát, - amit már előtte oda tettem főni -  kockára vágva, sós vízben megfőztem, leszűrtem, áttörtem/. Mikor kihűlt /hűtőbe tettem a gyorsaság miatt/ és megsóztam, 1 cs szárított élesztőt 1 dl tejben megfuttattam, és 60 dkg liszttel a burgonyával összegyúrtam. Kinyújtottam, kiszaggattam, és 1/2 órát hagytam kelni. Utána kevés olajon kisütöttem.Addigra megpuhult a hús is.
Közben elkészítettem a káposztasalátát, amit gyalulás után köménymaggal megszórta, sóztam, állni hagytam, kicsavartam, és cukros-ecetes fűszeres /egész bors, babérlevél/ felfőzött lével, leöntöttem.Mire mindennel kész lettem, addigra  az is kihűlt.
Tálaláskor pirított burgonyával írja az eredeti recept. A húst a fűszeres olajával locsoljuk meg.
A recept egy nagyon régi Fakanál magazinból való.





   

2 megjegyzés:

  1. Ez mennyei eledel:) Krumplisfánkot szoktam néha készíteni szaftos húsok mellé,jó,hogy eszembe juttattad:) Mindig gondban vagyok a köretekkel, hogy változatos legyen.

    VálaszTörlés
  2. trollanyu!
    Köszönöm. Én a krumplisfánkot és a zsemlegombócot tartom az egyik legjobb köretnek,és a család is szereti.:)

    VálaszTörlés