HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt
1 zacskó élesztőpor vagy 3 dkg nyers élesztő
5 dkg vaj, vagy margarin
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
5 dkg porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
2,5 dl tej
A kakaós masszához: 10 dkg margarin
2 evőkanál kakaó
10 dkg kristálycukor
ELKÉSZÍTÉS: /A kelesztéssel együtt 2 óra/
1. A lisztet mély tálba öntjük és beleszórjuk az élesztőport /ha nyers élesztőt használunk, 0,5 dl langyos cukros tejben
felfuttatjuk/, én nyers élesztőt használtam, hozzáadjuk az olvasztott vajat v. margarint, 2 tojássárgáját, a cukrot, a vaníliáscukrot, a
reszelt citromhéjat és a tejet. /citromhéjat nem tettem bele, mert nem volt bio/
2.A hozzávalókat fakanállal vagy konyhai robotgéppel simára dolgozzuk./nálam a robotgép dolgozott/
3. Akkor megfelelő az állaga, ha a felülete hólyagos és a tészta az edény falától elválik.
Letakarva meleg helyen 30-45 percig kelesztjük, míg duplájára nő az élesztős tészta.
4. A megkelt tésztát fél cm vékony négyszögletűre nyújtjuk
10 dkg margarint 2 evőkanál kakaóval és 10 dkg kristálycukorral kikeverünk, és ezzel
a töltelékkel megkenjük a tésztát, hosszanti felével feltekerjük és egycentis szeletekre vágjuk.
A csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk,megkenjük olvasztott vajjal, fél óráig újra kelesztjük, majd 200 fokra
előmelegített sütőben megsütjük.
5. Sütés előtt 2-3 perccel cukros tejjel megkenegetjük, és pár percet sütjük még.
Mikor kész és kivettük, akkor még egyszer cukros tejjel megkenegetjük még a tepsin, és ettől omlós marad és nem szárad ki.
Én nem sütőpapíron sütöttem, hát oda is égett a kakaós cukor, de nem annyira, hogy elvegye az élvezeti értékét, inkább a sütőlemez takarítása tovább tartott, pedig alaposan kivajaztam. Egy karamell réteg keletkezett.
|
Szeretjük! Guszta lett nagyon. Az bizony igaz, hogy csak abba tudjuk, hogy mi van, ami itthon készül. A házi kolbászotok isteni lehet! :)
VálaszTörlésCsilla!
TörlésKöszönöm! Az biztos, hogy még soha nem fogyott ilyen gyorsan a kolbász, mint az idei.De nem is idei, mert tavaly decemberi készítés.:))
Jaj,marad egy kicsi kolbász???:):)
VálaszTörlésmellissina2! Számotokra maradt, majd ha megyek viszek,"eldugtam" egy darabot!:))
TörlésHú de jó!!! köszi!puszi!
TörlésTe egy szuper nagyi vagy:) Még vasárnap is korán kelsz, hogy sütögess:) A csigát mi is nagyon szeretjük:)
VálaszTörléstrollanyu!
TörlésKöszönöm! Ha lehet, akkor a pizzát is frissen készítem az unokáimnak. Annyira jó hallgatni, amikor felébrednek vasárnap reggel és elkezdenek sikongatni, hogy - jaj de jó, pizzát eszünk!!!!! -
Jó nagyit fogtak ki az unokák,az tuti,én már csak tudom!!!Ja és jó anyóst!!!!
Törlés