2012. március 14., szerda

Kakaós csiga reggelire

Az unokáimnak sütöttem vasárnap reggel, reggelire.Jó korán keltem. Nem is tudom, hogy miért olyan ritkán készítem,
mert annyira finom frissen. Igaz a gyerekek először nem ezt ették, hanem az egyik melegszendvicset a másik unokám pedig vajas-kolbászos kenyeret. Ki lehet találni,hogy ki kérte a kolbászost?! Hát Viktorkám, ez egyértelmű. Kolbászt-kolbásszal. Nagyon finom lett az idei házi  kolbászkánk, és legalább tudjuk, hogy mi van benne.

Egy kelt tészta alapreceptet használok. Ebből mindenféle sütit lehet készíteni, buktát, kalácsot,kuglófot, brióst stb. 

HOZZÁVALÓK:

50 dkg liszt
1 zacskó élesztőpor vagy 3 dkg nyers élesztő
5 dkg vaj, vagy margarin
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
5 dkg porcukor
1 zacskó vaníliáscukor
2,5 dl tej

A kakaós masszához: 10 dkg margarin
           2 evőkanál kakaó
10 dkg kristálycukor

ELKÉSZÍTÉS: /A kelesztéssel együtt 2 óra/

1. A lisztet mély tálba öntjük és beleszórjuk az élesztőport /ha nyers élesztőt használunk, 0,5 dl langyos cukros tejben
   felfuttatjuk/, én nyers élesztőt használtam, hozzáadjuk az olvasztott vajat v. margarint, 2 tojássárgáját, a cukrot, a vaníliáscukrot, a
reszelt citromhéjat és a tejet. /citromhéjat nem tettem bele, mert nem volt bio/

2.A hozzávalókat fakanállal vagy konyhai robotgéppel simára dolgozzuk./nálam a robotgép dolgozott/

3. Akkor megfelelő az állaga, ha a felülete hólyagos és a tészta az edény falától elválik.
Letakarva meleg helyen 30-45 percig kelesztjük, míg duplájára nő az élesztős tészta.

4. A megkelt tésztát fél cm vékony négyszögletűre nyújtjuk
10 dkg margarint 2 evőkanál kakaóval és 10 dkg kristálycukorral kikeverünk, és ezzel
a töltelékkel megkenjük a tésztát, hosszanti felével feltekerjük és egycentis szeletekre vágjuk.
A csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk,megkenjük olvasztott vajjal, fél óráig újra kelesztjük, majd 200 fokra
előmelegített sütőben megsütjük.
5. Sütés előtt 2-3 perccel cukros tejjel megkenegetjük, és pár percet sütjük még.
Mikor kész és kivettük, akkor még egyszer cukros tejjel megkenegetjük még a tepsin, és ettől omlós marad és nem szárad ki.
Én nem sütőpapíron sütöttem, hát  oda is égett a kakaós cukor, de nem annyira, hogy elvegye az élvezeti értékét, inkább a sütőlemez takarítása tovább tartott, pedig alaposan kivajaztam. Egy karamell réteg keletkezett.











8 megjegyzés:

  1. Szeretjük! Guszta lett nagyon. Az bizony igaz, hogy csak abba tudjuk, hogy mi van, ami itthon készül. A házi kolbászotok isteni lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla!
      Köszönöm! Az biztos, hogy még soha nem fogyott ilyen gyorsan a kolbász, mint az idei.De nem is idei, mert tavaly decemberi készítés.:))

      Törlés
  2. Jaj,marad egy kicsi kolbász???:):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mellissina2! Számotokra maradt, majd ha megyek viszek,"eldugtam" egy darabot!:))

      Törlés
  3. Te egy szuper nagyi vagy:) Még vasárnap is korán kelsz, hogy sütögess:) A csigát mi is nagyon szeretjük:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu!
      Köszönöm! Ha lehet, akkor a pizzát is frissen készítem az unokáimnak. Annyira jó hallgatni, amikor felébrednek vasárnap reggel és elkezdenek sikongatni, hogy - jaj de jó, pizzát eszünk!!!!! -

      Törlés
    2. Jó nagyit fogtak ki az unokák,az tuti,én már csak tudom!!!Ja és jó anyóst!!!!

      Törlés