2012. március 9., péntek

Krumplis töpörtyűs pogácsa


ha a töpörtyű csak össze van vágva, akkor világosabb színű lesz a tésztája
Ezt a finom krumplis-töpörtyűs pogácsát, most nem saját fejből, hanem egy 2000-es Konyha Magazinból készítettem el. Én dupla mennyiségből készítettem.

Hozzávalók: /Kb. 30 db-hoz/
                   3,5 dkg élesztő
                   kb. 1 dl langyos tej
                   csipetnyi cukor
                   2 közepes /20/ dkg héjában főtt burgonya
                   10 dkg töpörtyű
                    1 tojássárgája, 2 dl tejföl
                   60 dkg liszt, 1 kiskanál só
a nyújtáshoz: liszt
a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj

és a maradék
a tészta lekenéséhez: 1 tojás

Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, a cukorral felfuttatjuk. A főtt, áttört burgonyával, az apróra vágott töpörtyűvel,/ én ledaráltam a töpörtyűt, azért lett ilyen barna színe a tésztának/ a tojássárgájával, a tejföllel meg a liszttel, megsózva összegyúrjuk. /Én a tejfölt összekevertem a tojássárgájával és a sóval/  Letakarva meleg helyen kb. 50 perc alatt megkelesztjük. Utána enyhén lisztezett gyúrólapon 0,5 centi vastagra lapítjuk, 5-6 centi átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal /180 fokon; légkeveréses sütőben 160 fok/  Kb. 25 percig sütjük.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy darab: 485 kJ/116 kcal
Italajánlat: jéghideg sör

           

2 megjegyzés:

  1. Anyukám gyakran sütött töpörtyűs pogit, nagyon szeretem:) A tieid is nagyon szépek lettek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu!
      Köszönöm! Mondjuk krumplis-töpörtyűst még nem csináltam, de az biztos, hogy még a 3. napon is meg lehet enni,ha marad:))

      Törlés