|
ha a töpörtyű csak össze van vágva, akkor világosabb színű lesz a tésztája |
Ezt a finom krumplis-töpörtyűs pogácsát, most nem saját fejből, hanem egy 2000-es Konyha Magazinból készítettem el. Én dupla mennyiségből készítettem.
Hozzávalók: /Kb. 30 db-hoz/
3,5 dkg élesztő
kb. 1 dl langyos tej
csipetnyi cukor
2 közepes /20/ dkg héjában főtt burgonya
10 dkg töpörtyű
1 tojássárgája, 2 dl tejföl
60 dkg liszt, 1 kiskanál só
a nyújtáshoz: liszt
a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj
|
és a maradék |
a tészta lekenéséhez: 1 tojás
Az élesztőt a tejbe morzsoljuk, a cukorral felfuttatjuk. A főtt, áttört burgonyával, az apróra vágott töpörtyűvel,/ én ledaráltam a töpörtyűt, azért lett ilyen barna színe a tésztának/ a tojássárgájával, a tejföllel meg a liszttel, megsózva összegyúrjuk. /Én a tejfölt összekevertem a tojássárgájával és a sóval/ Letakarva meleg helyen kb. 50 perc alatt megkelesztjük. Utána enyhén lisztezett gyúrólapon 0,5 centi vastagra lapítjuk, 5-6 centi átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal /180 fokon; légkeveréses sütőben 160 fok/ Kb. 25 percig sütjük.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy darab: 485 kJ/116 kcal
Italajánlat: jéghideg sör
Anyukám gyakran sütött töpörtyűs pogit, nagyon szeretem:) A tieid is nagyon szépek lettek:)
VálaszTörléstrollanyu!
TörlésKöszönöm! Mondjuk krumplis-töpörtyűst még nem csináltam, de az biztos, hogy még a 3. napon is meg lehet enni,ha marad:))