Egy finom főzelék, amit az unokák is szeretnek.A múlt szombaton készült, de csak kedden jutott eszembe, hogy elkészítsem a blogra való feljutást.
Hozzávalók:
40 dkg sárga színű szárazborsó
4 dkg zsiradék
2 dkg liszt
1 gerezd fokhagyma
1 pici fej hagyma, só, bors
A borsót megválogatjuk, előző este hideg vízbe beáztatjuk, másnap leöntjük a levét és kb. 1,5 l enyhén sós hideg vízben feltesszük főni. Fedő alatt mérsékelt tűzön nagyon puhára főzzük.
A zsiradékból és a lisztből híg rántást készítünk, megpároljuk benne a reszelt hagymát és fokhagymát, a borsót, szokás szerint berántjuk, jól összeforraljuk, végül utánasózzuk és frissen őrölt fehérborssal ízesítjük. Itt a gyerekek miatt a bors elmaradt.
Jelenleg főtt tojással tálalva.
Megjegyzés:
- Mint minden szárazfőzelék, ez is sokkal ízletesebb, ha víz helyett füstöltlét használunk, vagy belefőzünk egy szál karikára vágott kolbászt, hogy egy kicsit "megbolondítsa"!
- gyakran előfordul, hogy a borsószemek nem azonos mértékben puhulnak meg; ilyenkor a legjobb, ha áttörjük
- elektromos kézi habverővel a lábasban simára eldogozzuk -, de ez esetben kevesebb rántás elegendő hozzá, mert a borsó maga is "lisztes";
- ha zöld színű borsóból készítjük, tetejét meghinthetjük vágott petrezselyemmel.
/Körités és főzelék-Lajos Maritól és Hemző Károlytól/ |
Ezt nálunk is mindenki szereti:) Nekem sajnos sokszor okoz hasfájást, valahol olvastam, hogy egy pici szódabikarbónával kell megfőzni, kipróbáltam és legutóbb tényleg nem fájt tőle a hasam. Szép hétvégét Neked:)
VálaszTörlésNeked is viszont kívánom a szép és kellemes hétvégét!:)
TörlésNekem is okoz hasfájást, én nem is igen eszem belőle, de mindenki más szereti, és nincsen vele gondja. A szódabikarbónás ötletet kifogom próbálni:) Köszönöm!!!
Szeretem a sárbaborsó főzeléket is és minden főzeléket!!!!Jól néz ki!!!
VálaszTörlésKöszi!Amint tudod, én nem vagyok oda a főzelékért, csak megeszem.:(
TörlésÉs ha pürésíted,akkor meg semmit nem okoz!!!!Sem a borsó.sem a bab.stb.
VálaszTörlésIgen, de ahogy trollanyu mondta, hogy szódabikarbónát kell bele tenni és akkor nem lesz gond. Ezt az eljárást már hallottam babos ételnél.:)
TörlésÉn is szeretem, sorba állok egy adagért ;-)...hú de rég csináltam, jó hogy emlékeztettél rá.
VálaszTörléscsipike! sajnos már elfogyott! Nekem is jól jön időnként egy ilyen emlékeztető:))
Törlés