2012. április 23., hétfő

Kakaós Pavlova kivivel - és jó feketére grillezett kakaós kalács

Trollanyu kakaós Pavlováját készítettem el. Nem írom le a receptet, mert ezt már mindenhol megtalálható.
Feltettem, hogy a hétvégén ez is készült.  Itt voltak az unokáim, bár a habcsók torta nem nagyon ízlik neki k, de annál inkább a felnőtteknek. Talán még annyit, hogy mielőtt a habot a tetejére tettem, megkentem áfonya lekvárral.

Kakaós csigát is készítettem, d e úgy elfogyott, hogy fényképet  elfelejtettem készíteni. De a kakaós kalácsról készítettem, bár ez most egy grilles kalács lett.
áfonya lekvárral

ezt nem lehet megunni...........

Kakaós kalácsot készítettem a gyerekeknek a hétvégén elvitelre. Ezt is majdnem elfelejtettem, csomagolás előtt jutott eszembe, hogy megörökítsem, bár gyönyörű szép lett, csak kicsit kozmás a teteje.

A belsejét én sem láttam, de olyan gyönyörűen feljött és megsült, hogy biztos jó, majd a héten megtudom, ha felhívnak és elmondják.

KAKAÓS KALÁCS / kenyérsütő gépben,  dagasztva, de nem sütve/

Hozzávalók: 3 dl tej, 5 dkg vaj,  4 evőkanál cukor, 1 evőkanál kakaópor, csipet só, 50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő.

A hozzávalókat a kenyérsütő gépbe tesszük, s elindítjuk rövid sütőprogramon.
De én dagasztó programra tettem,  és 1 ,30 perc után  kivettem, átgyúrtam, és 2 6x11,5 cm-es kenyérsütő formába tettem, de előtte kivajaztam és kiliszteztem. Előmelegített 170 fokos sütőben, alsó-felső sütésen kellett volna megsütni, de előtte grilleztünk és a kalács miatt nem zártam le a sütőt, így 20 perces pihentetés után betettem a kalácsot a sütőbe.
Kb. 15-20 perc után éreztem, hogy valami ég, de a kirántott sajt nem lehetett, mert az a szemem előtt volt, és csak szaglásztam-szaglásztam, mikor eszembe jutott, hogy a sütőbe benézzek. Már füstölt a teteje. Persze rögtön kikaptam, és azt gondoltam, hogy ennek vége. De csak a teteje égett meg, mert tojással volt megkenve. Vissza tettem és csak alsó sütésre kapcsoltam, ahol 180 fokon 10 percig sütöttem még.  Megbeszéltük, hogy levágják a tetejét és egy finom kalácsot kapnak. És a belseje is csak jó lehet. 

4 megjegyzés: