2012. május 2., szerda

Lipcsei krémes

Egy nappal korábban szeleteltem, itt még nem puhult meg kellően a tészta. De mára már isteni!:)


a krémben látszódó pöttyök, csokidarabkák

Akkora lapok lettek, hogy csak a nagy sütőtepsire fért el. A nagy munka közben már elfelejtettem lefényképezni a piskótára kent krémet.

itt már eszembe jutott, csak hogy ez már a fedőlap

csokikrémmel boritva
Ezt a fincsi sütit, a Küld el a Recepted! tavalyi novemberi számából készítettem el.  Az eredeti címe: Fordított Lipcsei. Azért, mert az eredeti krémes sötét lappal készül, sárga krémmel, de a recept íróéknál jobban jobban megy a csokis változat. 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 kávéskanál szódapor, 2 evők. méz, 15 dkg cukor, 2 egész tojás, 2-3 csepp rumaroma, 4 dkg vaj
Krémhez: 2 étcsokoládés pudingpor, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor
A csokoládémázhoz: 2 tábla ét tortabevonó /én 50 %-os étcsokit használtam, 6 dkg kakaópor/én Holland kakaót, 10 dkg porcukor/én kristálycukrot használtam, 2 dl víz
Kifelejtettem, hogy egy csomag babapiskóta.

Elkészités:
                 1.  A tészta hozzávalóit a liszt és a szódapor kivételével gőz felett addig keverjük, amíg
                     a vaj fel nem olvad. Ekkor levesszük a tűzről és beledolgozzuk a szódaporos lisztet.
                 2. Két lapot nyújtunk a masszából, ami elég ragacsos, de lisztezve meg lehet oldani a
                     nyújtást, csak tepsire tevés előtt söpörjük le egy ecsetelővel. Kivajazott  tepsiben, 
                     előmelegített sütőben, közepes lángon megsütjük.  A lapok mérete: 27x36, a sütési 
                     hőfok nálam, 180fok. 
                 3. Megfőzzük a tejjel a pudingot és kihűtjük.  A puha margarint kikeverjük a cukorral és 
                     a kihűlt pudinggal alaposan kikeverjük. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, 
                     majd a rumos tejbe áztatott babapiskótával kirakjuk a krém tetejét. A piskóták te-
                     tejére kenjük a megmaradt krémet, majd rátesszük a másik megsült lapot.
                4.  A csokoládémázat gőz felett megolvasztjuk és a sütemény tetejére kenjük. 
Nekem a második, vagyis a mai napon lett fogyasztható, mostanra puhult meg a tészta.
kókuszreszelékkel is nagyon finom
Érdemes elkészíteni, nagyon finom!
                                                               Jó Étvágyat kívánok!




                



8 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, irtó jól néz ki. Serintem ilyet anyukám is sütött sokszor, csak máshogy hívtuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu! Köszönöm! Igen, nekem is van ugyanilyen krémesem, de azt csak egyszerűen Piskótás süteménynek hívjuk.

      Törlés
  2. Ez igen! Nem kétséges, hogy finom , csak hangyányit :) bonyolult az elkészítése!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. wanna! Nem bonyolult, csak több fázisból áll. Mondjuk pénteken elkészíted este, és vasárnapra isteni finom sütemény kerülhet az asztalra. A puhulás miatt.

      Törlés
  3. Juj ez nagyon finom lehet!!! Imádnám!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megyek elkészítem, ezt imádni fogjátok!:))

      Törlés
  4. Nagyon finom lehet ez a süteményed annyira guszta!A napokban csináltam krémes süteményt, de szerintem akár most is megtudnék ebből enni egy szeletkét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva! Köszönöm! Bizony nagyon finom, és laktató, egyszerre kettőt tudtam csak enni belőle, annyira jóllakat. De nem közvetlen ebéd után, akkor elég csak egy szelet.:)

      Törlés