2012. július 17., kedd

Vajbab főzelék viharral kisérve

Ez a finom vajbab saját termés. Nagyon zsenge volt.  Készült belőle leves is. A vajbabfőzelék nálunk olyan, amit nem lehet megunni. Amíg írom a receptet, kint dörög és esik az eső. Szerintem ma  egy kicsit lemosta az eső a kánikula meleg porát és szárazságát és nemcsak mi, de a növények is fellélegezhetnek. Isteni áldás!!!!! Jó hűvös a levegő.:))
Mennyiséget nem tudok mondani talán kb. egy jó kiló lehetett, de lehet, hogy kicsivel több. Szemre készítem.
A megtisztított és apróra vágott vajbabot, nagyon apróra vágott vöröshagymával, felteszem főni  annyi vízben amennyi ellepi. Ízesítem vegetával, sóval /amennyi szükséges/  és egy erőleveskockával /én így szeretem és így csinálom. Amikor a vajbab megfőtt, 2 evőkanál olajon és 2-3 dkg vajon /vegyesen/ lisztet pirítok, majd ráteszem a petruskát fokhagymával, majd pirospaprikával, és felengedem tejjel.Simára dolgozom, majd berántom vele a főzeléket. 1-2 evőkanál tejfölt a főzelék alapból kikeverek simára és azt is beledolgozom. Kb . 8-10 percig összefőzöm a rántással és a tejföllel.

Közben elmúlt a vihar, és most kezd sütni a nap.  Már úgy örültem, hogy ilyen marad az idő!!!

Ui: Ez az oldal nem a mai napon készült, hanem amikor vihar és hűvös volt!!!!!


4 megjegyzés:

  1. Ritkán készítek hagyományos főzeléket, inkább csak párolom a zöldségeket, vagy levest főzük, rántás nélkül. De a zöldbabot imádom, anyukám kertjében mindig rengeteg volt, jó rá emlékezni:) Akkor most nálatok is picit hűvös van:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. trollanyu!

      Igen, hűvös volt..... sajnos, mert ma kint hőgutát kaptunk. Nálunk is a zöldbab terem rendesen. Most is hoztak fel a gyerekek egy kis zöldségcsomagot. Mennyivel más ami a kertből jön.:)

      Törlés
  2. Nagyon szeretem a zöldbabot én is, levesnek, salátának..., csak én a piacon veszem :), a saját kertben szedettnél nincs is finomabb!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. wanna!

      Persze a kerti zöldbab is akkor igazi, ha frissen és azonnal fel van használva, és nem ér rá szikkadni. Azért nagyon jó, mert rögtön letudjuk fagyasztani.:)

      Törlés